Dordrecht, Netherlands

Martin Boon in zijn auto naar Oekraïne: 'Hulp is nog steeds hard nodig'

“Complete waanzin,” zo omschreef Martin Boon uit Dordrecht, maandagmiddag voor de camera, de huidige situatie in Oekraïne. Dat was de reden dat hij besloot spullen in te zamelen en met een volle auto luiers, medicijnen, kleden en truien die kant op te rijden. Dinsdagochtend om 04:30 uur vertrok hij en woensdagmiddag, na een tussenstop met overnachting kwam hij aan in de grensstreek in Polen. “De reis is goed gegaan,” zei Martin donderdagochtend op Radio Rijnmond.
Dennis Koorevaar | 10 maart 2022 16:29 | Aangepast op 10 maart 2022 16:29
Martin Boom in de uitzending - Radio Rijnmond
“Een stukje uitdagender was een stuk door de sneeuw, maar dat ging gelukkig allemaal goed. Grotendeels goed begaanbare snelweg, ook in Polen.” In de kofferbak had Martin veel jassen en truien. Knuffels voor de kinderen. En een hoop medicijnen. Maar ook soep en noedels. “En dat allemaal in de Toyoto Aygo.”

Grote hulpactie
“Woensdagmiddag kwam ik aan in de grensstreek. Toen heb ik meteen een aantal afspraken gemaakt. Onder andere met de loco-burgemeester die daar een grote hulpactie coördineert. Toen hebben we de auto al grotendeels leeggehaald en spullen afgegeven.” Daarnaast in Martin al in supermarkten en apotheken geweest om daar voor een paar duizend euro aan boodschappen te doen. “Dat was zeker een aantal uur werk.”De spullen komen terecht in, wat Martin omschrijft als, een sporthal. “Je moet het eigenlijk zien als een grote supermarkt. En alles wordt gesorteerd. Daar kunnen de vluchtelingen de spullen pakken die zij nodig hebben. De vluchtelingen zijn veel moeders met kinderen, of vrouwen alleen.”
Alle donaties Martin Boon
Positiviteit
Volgens Martin was de sfeer, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, redelijk positief. “Dat laat zich dan zien in de glimlach van een kind, bij het uitzoeken van een knuffel. Je bent natuurlijk ook even binnen, wat de situatie is verdraaglijker maakt. Uit de sneeuw. Dat is toch bijzonder, laat ik het zo zeggen.” Aan de grens is het veel hectischer, weet Martin te vertellen.“Spullen zijn meer dan welkom. Polen heeft al meer dan een miljoen mensen opgevangen. Mensen die een kamer in een appartement beschikbaar stellen. Maar voedsel is nog echt hard nodig. En medicijnen.” Kleding is er volgens Martin ondertussen voldoende.
Martin met de loco-burgemeester Martin Boon
Dordrecht
De bedoeling is dat Martin vrijdag weer terug rijdt naar Dordrecht. “Ik wil ook nog kijken of ik mensen mee kan nemen. Ik heb in de auto plek. En misschien kunnen zij wel bij ons in huis. Daar zijn met onze drie dochters al gesprekken over gevoerd.” Daarna bestaat de kans zeker dan Martin nog eens heen en weer rijdt. “Ik kan het niet aanzien en thuis op de bank zitten.”

Wie geld wil doneren aan Martin, wordt verwezen naar zijn LinkdIn-pagina.

Lees meer over:

hulpactie|Dordrecht|Oekraïne|

Lees ook

Dordtse Joyce Koster op lijst van meest gezochte personen in Rusland

Op een uitgelekte lijst van de meest gezochte personen in Rusland staan twee Nederlanders. Dat meldt...

Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt 25 miljoen euro van Rijk voor tweede Regio Deal

De Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt een tweede Regio Deal van 25 miljoen euro van het Rijk. Dit...

Explosie bij uitgaansgelegenheid Kazerne in Dordrecht

Er heeft zaterdagochtend een explosie plaatsgevonden bij de Kazerne aan de Houttuinen in Dordrecht. ...

Naaktfoto's en dode dieren voor de deur: de stoppen slaan door als Jaap hoort dat Miranda een open relatie wil

Een op het oog keurige man verliest zich compleet als een ontluikende relatie ten einde komt. Hij de...

Hotel-restaurant Bellevue te koop; huidige eigenaar verwacht snel nieuwe koper

Hotel-restaurant Bellevue aan het Groothoofd in Dordrecht staat te koop. Een van de huidige eigenare...

Vanaf 2024 ook ‘s nachts met de trein van en naar Dordrecht

Qbuzz mag een nachttrein tussen Dordrecht en Utrecht Centraal laten rijden. De Autoriteit Consument ...