Dordrecht, Netherlands

Martin Boon in zijn auto naar Oekraïne: 'Hulp is nog steeds hard nodig'

“Complete waanzin,” zo omschreef Martin Boon uit Dordrecht, maandagmiddag voor de camera, de huidige situatie in Oekraïne. Dat was de reden dat hij besloot spullen in te zamelen en met een volle auto luiers, medicijnen, kleden en truien die kant op te rijden. Dinsdagochtend om 04:30 uur vertrok hij en woensdagmiddag, na een tussenstop met overnachting kwam hij aan in de grensstreek in Polen. “De reis is goed gegaan,” zei Martin donderdagochtend op Radio Rijnmond.
Dennis Koorevaar | 10 maart 2022 16:29 | Aangepast op 10 maart 2022 16:29
Martin Boom in de uitzending - Radio Rijnmond
“Een stukje uitdagender was een stuk door de sneeuw, maar dat ging gelukkig allemaal goed. Grotendeels goed begaanbare snelweg, ook in Polen.” In de kofferbak had Martin veel jassen en truien. Knuffels voor de kinderen. En een hoop medicijnen. Maar ook soep en noedels. “En dat allemaal in de Toyoto Aygo.”

Grote hulpactie
“Woensdagmiddag kwam ik aan in de grensstreek. Toen heb ik meteen een aantal afspraken gemaakt. Onder andere met de loco-burgemeester die daar een grote hulpactie coördineert. Toen hebben we de auto al grotendeels leeggehaald en spullen afgegeven.” Daarnaast in Martin al in supermarkten en apotheken geweest om daar voor een paar duizend euro aan boodschappen te doen. “Dat was zeker een aantal uur werk.”De spullen komen terecht in, wat Martin omschrijft als, een sporthal. “Je moet het eigenlijk zien als een grote supermarkt. En alles wordt gesorteerd. Daar kunnen de vluchtelingen de spullen pakken die zij nodig hebben. De vluchtelingen zijn veel moeders met kinderen, of vrouwen alleen.”
Alle donaties Martin Boon
Positiviteit
Volgens Martin was de sfeer, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, redelijk positief. “Dat laat zich dan zien in de glimlach van een kind, bij het uitzoeken van een knuffel. Je bent natuurlijk ook even binnen, wat de situatie is verdraaglijker maakt. Uit de sneeuw. Dat is toch bijzonder, laat ik het zo zeggen.” Aan de grens is het veel hectischer, weet Martin te vertellen.“Spullen zijn meer dan welkom. Polen heeft al meer dan een miljoen mensen opgevangen. Mensen die een kamer in een appartement beschikbaar stellen. Maar voedsel is nog echt hard nodig. En medicijnen.” Kleding is er volgens Martin ondertussen voldoende.
Martin met de loco-burgemeester Martin Boon
Dordrecht
De bedoeling is dat Martin vrijdag weer terug rijdt naar Dordrecht. “Ik wil ook nog kijken of ik mensen mee kan nemen. Ik heb in de auto plek. En misschien kunnen zij wel bij ons in huis. Daar zijn met onze drie dochters al gesprekken over gevoerd.” Daarna bestaat de kans zeker dan Martin nog eens heen en weer rijdt. “Ik kan het niet aanzien en thuis op de bank zitten.”

Wie geld wil doneren aan Martin, wordt verwezen naar zijn LinkdIn-pagina.

Lees meer over:

hulpactie|Dordrecht|Oekraïne|

Lees ook

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Dordts raadslid roept op vluchtelingen in huis op te vangen: 'Laten we barmhartig zijn'

Loudy Nijhof, raadslid voor Fractie Nijhof en lijsttrekker van de nieuwe partij MOEDD, roept op tot ...

Azza uit Dordrecht zoekt opvang voor Oekraïense vluchtelingen

"Ik heb de burgemeester al gemaild, gesproken met De Buitenwacht en allerlei andere instanties en or...

Zo gaan Dordtse scholen Oekraïense kinderen en jongeren helpen

Dordtse scholen zijn druk bezig om Oekraïense kinderen en jongeren onderwijs te kunnen bieden in de...

Veel nuttige spullen ingezameld: ‘Als je een schotwond hebt, stop je er een tampon in’

De producten die de leerlingen van het Insula College Koningstraat donderdag inzamelden, zijn opgeha...

Financiële druk bij Dordtenaren die Oekraïners opvangen: 'Je wordt er eigenlijk voor gestraft'

Drie maanden na de grootschalige Russische invasie in Oekraïne neemt de vluchtelingenstroom uit het...