Dordrecht, Netherlands

Met je kind praten over oorlog in Oekraïne: 'Ook kinderen voelen spanning'

De Russen zijn donderdagmorgen Oekraïne binnengevallen, daarbij komt veel oorlogsgeweld kijken. De NOS, RTL-nieuws en vele andere nieuwszenders zenden de hele dag niks anders uit dan de oorlogssituatie in Oekraïne. Als volwassenen kunnen we er doorgaans prima over praten, maar hoe zit dat met onze kinderen. Moeten we vertellen wat er gebeurt en zo ja, hoe doe je dat? RTV Dordrecht ging in gesprek met kinder- en gezinscoach Leonie Kooiman.
Alexander Eleveld | Jordy Nijenhuis | 25 februari 2022 11:13 | Aangepast op 25 februari 2022 11:13
De situatie in Oekraïne kan ook voor kinderen veel spanning opleveren. Het kan bij kinderen veel vragen oproepen. Als ouder heb je volgens Kooiman een belangrijke rol in het beantwoorden van de vragen en de emoties die erbij komen kijken. "Zorg voor geborgenheid. Doe leuke dingen met elkaar zoals een spelletje, maak een wandeling, of ga samen fietsen. Een ontspannen sfeer is belangrijk zodat je kind zich veilig genoeg voelt om de vragen met je te delen," legt Kooiman uit.

Erken gevoelens
Kooiman geeft als advies samen met je kind naar het Jeugdjournaal te kijken, met de nadruk op samen: "Bespreek na afloop of alles duidelijk is en of er nog vragen zijn die jij wellicht kan beantwoorden. Vaak spelen onzekerheid en onwetendheid een rol bij angstige gevoelens. Geef daarom uitleg over de situatie en stem dit af op het niveau van je kind. Geef aan dat je jezelf ook wel eens onzeker of angstig voelt of hebt gevoeld en dat dit hele gewone emoties zijn, die ieder mens ervaart. Benoem de gevoelens, erken de gevoelens en laat je kind weten dat het niet erg is om bang te zijn. Prentenboeken zijn een prachtig hulpmiddel om emoties te herkennen en erkennen en te benoemen."

Op vragen zoals of dat de oorlog ook in Nederland kan uitbreken en of dat we in ons land wel veilig zijn, moet je wat Kooiman betreft eerlijk antwoord geven. "Ook als je het antwoord niet weet. Wanneer je geen antwoord kan geven op een vraag mag je dat ook aangeven. Ook ouders weten niet alles. Juist die boodschap, dat ook volwassenen niet alles weten, is voor een kind vaak heel bevrijdend. Indirect geef je dan de boodschap; het is oké om iets niet te weten. Om een kind gerust te stellen kan je wel aangeven dat er door veel samenwerkende landen hard gewerkt wordt om tot een oplossing te komen en dat zij er alles aan doen om de vrede te bewaren."

Bekijk beelden samen
In de tegenwoordige tijd komen kinderen, maar wat vaak in aanraking met het openbare internet. Veel kinderen zitten op jonge leeftijd al op community's zoals facebook en instagram. De kans dat je kind in aanraking komt met heftige beelden van de oorlog is groot. Volgens Kooiman is het erg belangrijk je er als ouder bewust van te zijn dat het wereld wijde web gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen. "Weet wat je kind bekijkt. Wanneer je kind informatie over dit soort onderwerpen wilt op zoeken, bekijk dan uitsluitend samen geschikte sites. Bespreek na afloop wat jullie hebben gezien en of er nog vragen zijn."

Traumatisch
Mocht je kind na het zien of horen van de informatie toch een angstige tijd doormaken, dan is het slim om met je kind te praten en eventueel hulp te zoeken om je kind de begeleiden in het proces. Daarvoor kun je terecht bij de huisarts, maar ook bij bijvoorbeeld een kinder- en gezinscoach zoals Leonie Kooiman van Kindercoach Drechtsteden. Voor kinderen van acht tot achttien jaar kan de Kindertelefoon ook een uitkomst bieden. Zij zijn elke dag van 11:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar op 0800-0432.

Lees ook

Zo'n 150 man aanwezig bij solidariteitswandeling voor Oekraïne

Zo’n 150 mensen liepen dinsdagavond mee tijdens de solidariteitswandeling in Zwijndrecht. Dit dede...

Circus voor Oekraïne uitgesteld

Eigenlijk zou donderdag een begin worden gemaakt met de opbouw, maar circusliefhebbers moeten nog ev...

Clown van Circus Royal in ziekenhuis, voorstellingen voor Oekraïne gaan door

Tijdens de repetitie voor een benefietvoorstelling voor Oekraïne door Circus Royal is Joop Teuteber...

Terugblik op 2022: Dordtenaren in actie voor Oekraïne

Nog een paar dagen en dan sluiten we dit jaar af. Reden voor ons om terug te blikken op de nieuwsrep...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Albert Schweitzer ziekenhuis stuurt overtollig materiaal naar Oekraïne

Overtollige medische materialen, apparatuur en meubilair: het Albert Schweitzer ziekenhuis schenkt h...