Dordrecht, Netherlands

Moeder snapt zelf ook niet waarom zij haar man, zoontje en achterneefjes neerstak: 'Ik heb van mijzelf verloren'

Als de aanklacht wordt voorgelezen in de rechtszaal, moet de 39-jarige vrouw huilen. Het is ook niet niets: op 15 juli van dit jaar heeft zij haar man, zoontje en twee achterneefjes met een mes neergestoken. Allen overleefden het, maar de schrik in de Seringenstraat in Dordrecht was groot. "Verliezen van jezelf is de ergste wedstrijd die je kan verliezen", zegt zij.
RTV Rijnmond | 19 oktober 2022 10:00 | Aangepast op 19 oktober 2022 10:00
Van de bewuste dag in de zomer herinnert zij zich slechts flarden. Wat is er in haar hoofd omgegaan? "Ik wil zelf ook graag weten wat er is gebeurd, daarom wil ik zo snel mogelijk naar het Pieter Baan Centrum." Het is een zin die verdachten niet vaak uitspreken. De Dordtse zit nu in het Huis van Bewaring in Zwolle. Advocate Silke Aarts: "Ze heeft het daar ontzettend zwaar, voelt zich aan haar lot overgelaten en is sterk afgevallen. Haar zoontje zegt ook dat mama zo mager is geworden. Er is daar wel psychische zorg, maar niet in de mate zoals in het PBC."

Opname in het PBC gaat nog een tijdje duren vanwege de wachtlijsten. De vrouw smeekt de rechtbank daarom om voorlopig herenigd te worden met haar man en zoontje. "Ik wil niet in de slachtofferrol, maar detentie is voor mij ondraaglijk. Ik ben bedlegerig en kan nauwelijks eten en slapen."


'Te gevaarlijk om naar huis te gaan'
De rechter in Rotterdam wijst haar verzoek af. "Wij begrijpen uw wens heel goed, maar dit is een ernstige zaak. Zolang we niet weten waarom u dit heeft gedaan, is het te gevaarlijk om u naar huis te sturen." De familie moet haar dus blijven bezoeken in Zwolle, wat zij tot dusverre trouw hebben gedaan. "Die nacht, dat was zij gewoon niet."

De aanval met het mes kwam onverwachts, maar toch ook weer niet helemaal uit het niets. De vrouw heeft al geruime tijd psychische klachten en slikt medicijnen. De familie van de vrouw laat weten: "Door haar echtgenoot en ouders is er in het jaar voor de bewuste nacht bij diverse instanties aangedrongen op hulp. Volgens de instanties waren er onvoldoende gronden haar te laten opnemen."


In de rechtszaal komt zij zelf met een mogelijke verklaring. "De benzodiazepines die ik slikte, zijn te snel afgebouwd." Het medicijngebruik zal een belangrijk onderdeel zijn van het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Volgens het OM liggen de huisarts en ggz-instelling Yulius dwars bij het verstrekken van gegevens, vanwege het medisch beroepsgeheim. Advocate Aarts zegt dat zij met toestemming van haar cliënte wel stukken kan overhandigen aan het OM.

Op 11 januari is een volgende zitting in Rotterdam. Dan moet duidelijk zijn of de vrouw inmiddels is geplaatst in het PBC. Als zij de rechtszaal verlaat, maakt haar man een hartje van zijn vingers. Ze blijft even staan, staart met verdrietige ogen naar haar echtgenoot en antwoordt met een kushandje.

Lees ook

Hij werd verraden en door zijn eigen politiecollega's opgepakt: Dordtse verzetsman Gijs van Bemmelen geëerd

"Hij stond voor een goede zaak in moeilijke omstandigheden. Hij heeft zijn rug rechtgehouden, zijn k...

Steekpartij op Wijnbrug, politie houdt twee verdachten aan

Omstreeks 19:45 uur kreeg de politie op donderdagavond 7 september een melding van een mogelijke ste...

Tankstation Provincialeweg overvallen, dader van zijn bed gelicht

Na een overval op een tankstation op de Provincialeweg in Dordrecht afgelopen nacht is een 17- jarig...

68-jarige man uit Dordrecht opgepakt vanwege seksueel misbruik van kinderen

De politie heeft een 68-jarige man uit Dordrecht gearresteerd vanwege het seksueel misbruiken van ki...

17-jarige jongen aangehouden; vuurwerkbom in beslag genomen

De politie in Dordrecht heeft vanochtend een 17-jarige Rotterdammer aangehouden die in bezit was van...

Vermiste Antonia weer terecht

De 15-jarige Antonia, die vorige week vermist werd, is weer terecht. Dat meldt de politie op Twitter...