Dordrecht, Netherlands

Muzikale kerst op RTV Dordrecht

Het afgelopen jaar kende voor Dordrecht veel hoogtepunten op muzikaal gebied. Een deel daarvan zal dit weekend te zien zijn op TV Dordrecht.
Alexander Eleveld | 24 december 2021 14:36 | Aangepast op 24 december 2021 14:36
Zaterdag, op eerste kerstdag, is vanaf 12.00 uur het hele jubileumconcert van Merwe’s Oratorium Vereniging te zien. De uitvoering werd eind november opgenomen in de Antoniuskerk. Merwe’s Oratorium Vereniging bestaat 100 jaar en dat wilden de leden graag vieren. Eigenlijk zou het feestje vorig jaar al gevierd worden, maar de corona-maatregelen gooiden roet in het eten. Op 19 november was het door de tijdelijke versoepelingen toch mogelijk om alsnog bij het jubileum stil te staan.

De uitvoering bestaat uit hoogtepunten uit het repertoire van de afgelopen tientallen jaren, zoals delen van het Requiem van Mozart, de HoheMesse van Bach, de Messiah van Händel. Maar ook werken van Gjeilo,Mendelssohn, Fauré, Rachmaninov, Brahms, Haydn, van Beethoven. Maar het meest bijzonder is de première van de SURA Cantate.

Feest van hoop en licht
Op tweede kerstdag is een registratie van Sacred Songs te zien. Een voorstelling die door heel Nederland toerde. Begin oktober was Dordrecht aan de beurt, ter gelegenheid van het 800-jarige bestaan van onze stad.

In de Sint Antoniuskerk werd muziek, zang, poëzie en dans van diverse culturen en religies getoond. Het thema 'licht' stond tijdens de voorstelling symbool voor levenskracht, liefde, vrede, vrijheid en menselijkheid. Het thema ‘Licht’ is onlosmakelijk verbonden met de stad Dordrecht. Het bijzondere licht van Dordrecht is van oudsher een grote inspiratiebron voor kunstenaars.

Aansluitend blikken we terug op een bijzonder optreden tijdens de Dordtse Feesten. Het alternatief dat bedacht werd door de gemeente in samenwerking met verschillende culturele instellingen. Aan het Wantij kon het publiek genieten van allerlei optredens, van pop tot klassiek.

Een concert dat meer in de laatste categorie viel, was de avondvoorstelling van meesterpianist Jeroen van Veen. Hij speelde eigentijdse en klassieke muziek van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Deze Italiaanse componist maakt minimalistische klassieke muziek en kun je onder andere herkennen uit speelfims zoals Intouchables en het oscarwinnende Nomadland óf The Father. Meesterpianist Jeroen van Veen was de gastheer van de avond en speelde anderhalf uur aan één stuk door. "Wat een ambiance om hier te spelen. De afstand met het publiek is best wel ver, maar het was muis- en muisstil," vertelde hij na afloop van het optreden.

De kerstprogrammering van RTV Dordrecht loopt tot maandag 27 december 18.00 uur. Dan schakelen we weer over naar het nieuws van de dag.

Lees meer over:

RTV Dordrecht|Kerst|Feestdagen|

Lees ook

Klaar met de kerstboom? Lever ‘m in!

Op woensdag 5 januari (tussen 11.00 en 16.30 uur) en zaterdag 8 januari (tussen 11.00 en 15.00 uur) ...

Blij met de boosterprik op tweede kerstdag: 'Een mooi kerstcadeautje'

Geen bezoekje aan de meubelboulevard, dit jaar op tweede kerstdag en ook naar het Kerstcircus zit er...

Regio blikt terug op 2021 in programma ‘Lokaal’

Onder leiding van Rijnmond-presentator Ruud de Boer kijken de lokale omroepen samen met de regionale...

Documentaire 'Een beeld voor de Stadswerven' in drie delen te zien bij RTV Dordrecht

Documentairemaker Fokko van der Straaten vatte in februari 2020 het plan op om beeldend kunstenaar G...

Op naar 16 maart: de strijd om de kiezer op RTV Dordrecht

Met nog anderhalve maand te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen maken de Dordtse partijen zich kla...

Dit moet er de komende jaren beter in het Reeland: 'Parkeren is hier echt een drama'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...