Dordrecht, Netherlands

Na misser met 'Russisch' gas zijn drie miljoen Dordtse euro's verdampt

De drie miljoen euro van de stad Dordrecht die verdampte door een blunder van het Rijk, moet terugkeren in de kas van de stad. Wethouder Peter Heijkoop (CDA) zegt tegen RTV Dordrecht dat hij optrekt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het geschil met het ministerie van Klimaat en Energiebeleid. ,,Dit moet netjes opgelost worden."
Ingrid de Groot | 19 november 2022 13:00 | Aangepast op 19 november 2022 10:22
Onder druk van het Kabinet werd enkele maanden geleden een gunstig contract met gasleverancier Gazprom opgezegd, terwijl dat achteraf niet nodig bleek. Gazprom is deze week namelijk genationaliseerd door Duitsland, waardoor het bedrijf niet langer onder de sanctiemaatregelen valt tegen Rusland.

“Achteraf bleek dat het besluit van het kabinet niet verstandig was. Er was al veel discussie over. Nederland was ook het enige land in de EU wat hier zo mee omging. Ze hebben gewoon een fout gemaakt. En dat moeten ze rechtzetten,'' aldus Heijkoop.

Schade
Dordrecht was verplicht het goede contract op te zeggen. “We hebben daardoor financiële schade opgelopen. Dat moet hersteld worden.''
De gemeente had één groot gemeentelijk contract met Gazprom, waarbij voordelig energie geleverd werd aan het museum, de Sportboulevard en het Energiehuis, maar ook aan de Stadsboerderij, en het Stadskantoor. Het contract is inmiddels ondergebracht bij Vattenfall, die echter veel hogere tarieven moest aanbieden, door de onrust op de gasmarkt, sinds de oorlog in de Oekraïne. 

Rob Jetten
Dordrecht trekt op met de VNG om haar geld terug te eisen van het Rijk. ,,Dat gesprek loopt nu met Rob Jetten (D66 minister van Klimaat en Energiebeleid). Hij heeft in een Kamerbrief al aangegeven dat zij gedeeltelijk gaan compenseren.'' 

Maar dat is voor wethouder Heijkoop te minnetjes. “Wat ons betreft moet dat 'gedeeltelijk' weg, en moet er gewoon volledig gecompenseerd worden. Dat moet gewoon netjes rechtgezet worden. We staan er stevig in. En ik verwacht dat het kabinet zich hierin een betrouwbare overheid zal tonen. Anders zal het de relatie bepaald geen goed doen.”

Lees ook

Een gastcollege van de wethouder

Wethouder Peter Heijkoop verruilde recentelijk zijn werkplek in het Stadskantoor voor een uurtje op ...

Gedupeerden van toeslagenaffaire delen hun verhaal: ‘Afwikkeling verloopt heel traag’

Boetes, deurwaarders, uithuisplaatsingen en enorme schulden. Gedupeerden van de kinderopvangtoeslaga...

Personeelstekort raakt Drecht -en Wijkhopper: ‘Kwetsbare inwoners moeten langer wachten’

In bijna alle sectoren zijn momenteel personeelstekorten aan de orde van de dag. Zo ook voor de Drec...

Moeite met wassen en strijken? Deze service helpt inwoners met een Wmo

Vijf gemeenten in de Drechtsteden zijn begin deze maand begonnen met een was- en strijkservice (WaST...

CDA en CU steunen wethouder Heijkoop en eisen compensatie voor opzeggen Gazprom-contract

Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet gemeenten, die geld zijn kwijtgeraakt omdat ze onder druk ...

Studio de Witt zaterdagmiddag op Drechtstad FM

Het radioprogramma van Ben Corino wordt deze zaterdag op Drechtstad FM weer uitgezonden tussen 16.00...