Dordrecht, Netherlands

Nieuwe aanwinst voor Dordrechts Museum: 'Uniek exemplaar in Nederland'

Het Dordrechts Museum heeft een bijzonder nieuw kunstwerk aangekocht. Het gaat om een enorm groot portret (208,5 x 131,5 cm) van een Engelse politicus Sir Norton Knatchbull dat is geschilderd in 1667 door de bekende kunstenaar Samuel van Hoogstraten. "Een belangrijke kunstenaar uit Dordrecht, die erg internationaal georiënteerd was," vertelt conservator Sander Paarlberg. "Het is het grootste portret wat hij ooit gemaakt heeft."
Dennis Koorevaar | 8 februari 2022 17:23 | Aangepast op 8 februari 2022 17:23
Het schilderij is ten voeten uit gemaakt en dat is erg bijzonder vertelt Paarlberg. Zeker omdat dat juist in de Nederlandse schilderkunst zeldzaam is. In de Nederlandse kunst werden er vooral kleinere portretten geschilderd. De conservator vertelt ook dat dit formaat buitengewoon kostbaar is omdat dit alleen werd gedaan voor koningen en mensen van adel. In Engeland was het echter gangbaarder om grotere portretten te vragen.

"Van Hoogstraten paste zich aan aan de smaak in Engeland. In Nederlandse musea is dit nauwelijks te vinden," vertelt Paarlberg. Het schilderij komt uit de 17e eeuw. Samuel van Hoogstraten was één van de leerlingen van Rembrandt en pikte daar veel van op, maar hij heeft uiteindelijk wel zijn eigen schildertechnieken ontwikkeld.

Omdat het portret meerdere jaren oud is, waren diverse stukken van het vernis ernstig vervuild. Het schilderij was zo donker geworden dat de plooien in de zwarte kleding en de beschaduwde tegels slecht te onderscheiden waren. Daarom is het schilderij gerestaureerd. Paarlberg: "Daar hebben verschillende restauratoren aan gewerkt. Het zwaard dat zilver is leek goud en het haar dat grijs is leek blond. De verschillende vernislagen zijn er heel voorzichtig af gehaald. Dat zorgde voor een spectaculaire verandering waardoor het nu lijkt alsof het gisteren geschilderd is."

Alleen al door het formaat is het een echte eyecatcher. Wanneer je het museum binnenloopt zie je gelijk aan de linkerkant het werk van Samuel Hoogstraat hangen. het grootste werk dat hij ooit heeft gemaakt. "We hebben meerdere werken van Van Hoogstraten, maar dit is echt een opvallend stuk. We hopen dat Sir Norton Knatchbull een hoop bezoekers krijgt."

Lees ook

Horeca en cultuursector weer open: 'Het is een meer dan heugelijke dag'

Met een bezoek aan het museum en bij een horecazaak een broodje en een kop koffie halen zijn de dage...

Het Hof van Nederland krijgt een vooral kleurrijke update: ¨Niet alleen voor historisch geïnteresseerden”

Al een paar maanden is het Hof van Nederland bezig met een flinke renovatie en het beloofd een kleur...

Gedenksteen voor internationale bekendheid

In de Munterskapel in de Grote Kerk van Dordrecht is afgelopen zondag een gedenksteen onthuld voor S...

Tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' verlengd, Dordrechts Museum weer open

De tentoonstelling over Dordtenaar Aelbert Cuyp in het Dordrechts Museum is verlengd. 'In het licht ...

Landschappen die niet bestaan: nieuwe tentoonstelling Dordts Museum

Licht dat tussen de takken en bladeren dwarrelt en alles in beweging zet. Daar lijkt het abstracte s...

Deze schapekop vertelt over de aankomende Cultuurnacht

Het is aankomend weekend weer tijd voor een nieuwe Dordtse Cultuurnacht en het beloofd grootser dan ...