Dordrecht, Netherlands

Nieuwe groep studenten draagt zorg voor Joodse monument

De adoptie van het Joodse monument is sinds maandag 12 september overgenomen door een nieuwe lichting vierdeklassers van het Johan de Witt Gymnasium. De nieuwe groep leerlingen draagt nu verantwoordelijkheid voor het monument.
Marie Frenay | 13 september 2022 13:33 | Aangepast op 13 september 2022 13:33
Vierdejaars van het Johan de Witt College worden ieder jaar verantwoordelijk gesteld voor het monument. De overdracht van het monument is weliswaar symbolisch, toch is het een belangrijk moment in Dordrecht volgens burgemeester Wouter Kolff.

Geschiedenis en toekomst
“We moeten ons bedenken hoe kort geleden dit soort verschrikkingen hebben plaatsgevonden in onze stad”, vertelt de burgemeester. Daarnaast wordt deze generatie geconfronteerd met de oorlog die aan de grenzen van Europa woedt in Oekraïne. “Die geschiedenis van tachtig jaar geleden is helemaal niet zo anders dan die van nu”, legt burgemeester Kolff uit.
Jongeren worden via de overdracht van het monument betrokken bij de geschiedenis van Joden in Dordrecht. “Het is wel een kunst om die interesse op te wekken”, vertelt Peter Barendregt geschiedenis docent van het Johan de Witt Gymnasium.

Interesse wekken van de jeugd
De interesse wekken van de studenten is weliswaar geen kat in het bakkie, maar de geschiedenis docent heeft daar wel een oplossing voor: “Dit doen wij door de biografieën van de mensen waarvan de namen op het monument staan te onderzoeken.”

Een van de leerlingen kijkt in elk geval uit naar de lessen rondom het onderwerp: “Ik vind het wel heel mooi dat wij hier meer over kunnen leren op deze manier.”

Lees meer over:

Joodse Monument|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57