Dordrecht, Netherlands

Nieuwe zorgtalenten moeten werkdruk verlagen; Barbara is één van hen

Het nieuwe opleidingsprogramma 'Zorgtalent' moet deelnemers gaan inspireren en enthousiasmeren om in de zorg te werken. Binnen zestien weken is het mogelijk om een mbo-certificaat te behalen en aan de slag te gaan als basis verzorgende. Barbara is één van hen: "Dit is gewoon mijn ding."
Alexander Eleveld | 22 november 2022 12:02 | Aangepast op 22 november 2022 12:02
Barbara Wijnstein werkte al drie jaar in een verzorginshuis in Maassluis, maar stond toen nog aan de andere kant van het bed: "Ik werkte daar als zorgondersteuner en hielp mee met het ontbijt. Ik haalde bijvoorbeeld geen mensen uit bed." Door prive omstandigheden heeft Barbara nooit een diploma kunnen halen, maar ze is altijd gemotiveerd gebleven: "Wettelijk is het op een gegeven moment veranderd. Je kon nog zoveel ervaring hebben, maar als je geen papiertje had dan mocht het niet meer." Zorgtalent kwam voor haar dan ook op een goed moment. "Je bent nooit te oud om te leren."
Barbara en de andere zorgtalenten gaan één keer in de week naar school en werken daarnaast in een verzorgingshuis. Barbara werkt in het Spectrum. Carla Stam is projectleider binnen dit programma: "Met zo'n mbo-certificaat ben je ook inzetbaar in de zorg. Het is helemaal gericht op de persoonlijke verzorging en het welzijn van ouderen en ze zijn ook ondersteuning aan degene die al werken in de zorg."
Het programma is daarnaast niet alleen voor mensen met een zorgachtergrond, maar ook voor zij-instromers. "We hebben mensen die uit de horeca komen of mensen die in een creatief vak hebben gezeten", vertelt Carla. "Uiteindelijk willen we dit project ook uitbreiden naar bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg of de kinderopvang."

Voor de positieve en vrolijke Barbara is dit wellicht het begin om volledig opgeleid te worden tot verpleegkundige. Stapje voor stapje weliswaar, maar ergens voelt ze die kriebel. "Ik merk gewoon dat zorg, liefde en aandacht geven aan de bewoners gewoon mijn ding is. Als ik maar een kleine twinkeling zie dan heeft dat mijn dag gemaakt."

In december wordt er naar een nieuwe groep 'zorgtalenten' gekeken.

Lees meer over:

Zorgtalent|

Meest gelezen

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02