Dordrecht, Netherlands

Nu 'relatief rustig' in Albert Schweitzer ziekenhuis, maar 'verwachting is dat er een piek komt'

Albert Schweitzer ziekenhuis Foto: Jordy Nijenhuis
De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een flink aantal nieuwe besmettingen. Woensdag werd er een recordaantal besmettingen gemeld: 24.590. Desondanks dalen de ziekenhuisopnames nog steeds, maar Peter van der Meer, directeur van het Albert Schweitzer ziekenhuis sluit niet uit dat die weer gaan stijgen. “De verwachting is dat er een piek komt.”
Alexander Eleveld | 6 januari 2022 20:00 | Aangepast op 6 januari 2022 20:00
De ziekenhuisdirecteur verwacht de piek in de derde week van januari. “De wet van de grote aantallen geldt waarschijnlijk. Bij een hoop besmettingen heb je altijd mensen die ziek worden, en dus ook in het ziekenhuis belanden.”
Relatief rustigMet de jaarwisseling net achter de rug, waarbij er in het ziekenhuis alleen wat mensen met alcohol- en drugsproblemen binnenkwamen, begint het Albert Schweitzer op een relatief rustige manier aan het jaar. “Het is een periode dat het wat overzichtelijker is, ondanks dat er nog steeds veel coronapatiënten zijn en het op de Intensive Care nog steeds erg druk is.”
De ziekenhuisdirecteur geeft aan de reguliere zorg nu niet te willen opschalen omdat hij verwacht meer omikronpatiënten binnen te krijgen. Daardoor zou de reguliere zorg dus weer opnieuw moeten worden afgeschaald. “We willen de effecten van de omikronvariant nog even afwachten.”
Peter van der Meer kijkt ook alvast verder vooruit, naar het moment dat een groot deel van de mensen een boostervaccin heeft gehad. Hij hoopt dat het daarna weer een stuk rustiger wordt en de aantallen blijven dalen. “En dat we ons weer kunnen focussen op de normale gang van zaken in het ziekenhuis.”
BeveiligingTot slot loopt er sinds twee weken meer personeel in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Beveiligers wijzen de bezoekers nu op het dragen van een mondkapje of op het aantal bezoekers dat een patiënt mag hebben. “We zagen dat er op de afdelingen een hoop discussie ontstond over het aantal bezoekers. Om de oplossing letterlijk naar voren te halen geven we dat nu al aan bij de ingang.” Volgens Van der Meer werkt het inzetten van de beveiligers goed. “We hebben geen discussies meer gehad.”

Lees ook

‘Zorg zorgt voor de zorg’; 50 appeltaarten naar het ziekenhuis

De hele dag stonden ze in de keuken; de cliënten van Den Witten Haen en Joan van lunchroom Coffeeli...

Herken een beroerte op tijd

Per dag krijgen in Nederland meer dan honderd mensen een beroerte. Hoe eerder deze wordt herkend en ...

Supermarkt bij ziekenhuis stopt met alcoholverkoop: ‘Vonden we eigenlijk niet passend’

De supermarkt van AH to go in het ziekenhuisgebouw in Dordrecht stopt met de verkoop van alcohol. De...

TopASz Award voor diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie: 'Deze afdeling bedrijft topsport'

'Wil je ook een gebakje?' In de personeelsruimte van het Diabetescentrum van het Albert Schweitzer z...

Aandacht voor 'welvaartsziekte' op Europese Dag van de Beroerte: 'Leef gezond'

Hoe kun je de risico’s verkleinen? Hoe kun je het herkennen en hoe herstel je ervan? Deze en nog v...

Tanja verpleegt vanaf schip in Afrika; 'Voor die ene persoon verandert de wereld'

Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, lag vorige maand onder grote belangstellin...