Dordrecht, Netherlands

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen door de stikstofcrisis. Er zouden teveel paarden in het populaire natuur- en recreatiegebied zijn, dat aanligt tegen Natura 2000 gebied : de Biesbosch.
Ingrid de Groot | 23 augustus 2022 17:01 | Aangepast op 23 augustus 2022 17:01
Gerdien Komejan van Shirestal De Griendheuvel waarschuwt voor emotionele en strijdvaardige reacties als Dordtse ruiters onder druk van het Kabinet hun paarden moeten wegdoen. De paarden, hun grote liefde, zullen ze nooit verkopen of naar het slachthuis brengen, zegt ze. ,

"Ze zullen hun paarden dan meenemen naar huis en in hun eigen tuin zetten, of in een volkstuin." Ook het beruchte Paardenlandje waar jarenlang naast de N3 in Dordrecht een soort niemandsland was met illegale stallen, zal weer ergens gaan opkomen, voorspelt ze. "De paarden verdwijnen dan van de radar", verwacht ze.

In de Nieuwe Dordtse Biesbosch wordt door de boeren en paardenhouderijen slecht geslapen. In afwachting van een analyse door de provincie houden ze hun hart vast. "We weten helemaal nog niks. Het is vaag."

Gerdien Komejan die paardenmelk verkoopt en pensionstallen heeft, hangt voorlopig bijna dagelijks de Nederlandse vlag op stok: op zijn kop. Uit teken van protest.  De vele recreanten die passeren reageren wisselend, schetst ze. De een sneert dat ze de vlag correct moet ophangen.  De ander geeft juist steun en heeft begrip voor de acties van boeren.

Buurman Harrie van der Linden die vijftig melkkoeien heeft, leeft mij. Hij moet waarschijnlijk de helft van zijn vee wegdoen vanwege de stikstofcrisis. Onbegrijpelijk, vindt hij. Want alle weides staan vol met wilde klavers, laat hij zien. Het is een teken dat er niks mis is met de stikstofnormen in het gebied, zegt hij.

De man vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse boeren eigenlijk aanbeden werden tijdens de hyper-populaire datingshows van Yvon Jasper 'Boer Zoekt Vrouw'. Dat imago is bij delen van de samenleving opeens aan gort. "Nu zijn wij de milieucriminelen." Hij ligt er s nachts soms van wakker.

Shirestal en Theetuin De Griendheuvel aan de Nieuwe Merwedeweg 2 en Boerderij Els-Hoeve aan de van Elzelingenweg 4 zetten vanwege de stikstofcrisis zaterdag 3 september trots hun staldeuren open. Iedereen die de boeren een warm hart toedraagt is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Er zijn activiteiten voor de kinderen en iedereen kan meekijken bij het leven op een agrarisch bedrijf en bij de dieren. Er lokale lekkernijen om te proeven.

Lees ook

Marjon van Kuijk-Rooseboom krijgt Biesbosch Natuurprijs

Marjon van Kuijk-Rooseboom heeft de Biesbosch Natuurprijs 2021 gekregen. Zij zette zich meer dan 25 ...

En dat is twee: visarenden Biesbosch leggen weer een ei

Enkele dagen na ei nummer één is ook een tweede ei gearriveerd bij de visarenden in de Biesbosch. ...

Protestvlaggen en spandoeken bedreigen de verkeersveiligheid en moeten weg

De provincie Zuid-Holland is klaar met alle protestvlaggen en spandoeken boven en langs de weg. Ze b...

Protest voor de deur van Schiedams bedrijf, Pieter voelt zich opgelicht

Gewapend met bordjes met teksten als 'oplichting', 'diefstal' en 'bedrog' en met de Nederlandse vlag...

De toekomst van de otter in de Biesbosch: hoopvol, maar met obstakels

Na tientallen jaren afwezigheid is de otter weer terug in de Biesbosch. In maart werd zijn terugkeer...

Honderden vogelspotters naar Dordrecht om een pestvogel te fotograferen: 'Ze zijn totaal niet mensenschuw'

Als er een vogel is die elke fotospotter in zijn of haar fotoboek wil hebben, is het wel de pestvoge...