Dordrecht, Netherlands

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen door de stikstofcrisis. Er zouden teveel paarden in het populaire natuur- en recreatiegebied zijn, dat aanligt tegen Natura 2000 gebied : de Biesbosch.
Ingrid de Groot | 23 augustus 2022 17:01 | Aangepast op 23 augustus 2022 17:01
Gerdien Komejan van Shirestal De Griendheuvel waarschuwt voor emotionele en strijdvaardige reacties als Dordtse ruiters onder druk van het Kabinet hun paarden moeten wegdoen. De paarden, hun grote liefde, zullen ze nooit verkopen of naar het slachthuis brengen, zegt ze. ,

"Ze zullen hun paarden dan meenemen naar huis en in hun eigen tuin zetten, of in een volkstuin." Ook het beruchte Paardenlandje waar jarenlang naast de N3 in Dordrecht een soort niemandsland was met illegale stallen, zal weer ergens gaan opkomen, voorspelt ze. "De paarden verdwijnen dan van de radar", verwacht ze.

In de Nieuwe Dordtse Biesbosch wordt door de boeren en paardenhouderijen slecht geslapen. In afwachting van een analyse door de provincie houden ze hun hart vast. "We weten helemaal nog niks. Het is vaag."

Gerdien Komejan die paardenmelk verkoopt en pensionstallen heeft, hangt voorlopig bijna dagelijks de Nederlandse vlag op stok: op zijn kop. Uit teken van protest.  De vele recreanten die passeren reageren wisselend, schetst ze. De een sneert dat ze de vlag correct moet ophangen.  De ander geeft juist steun en heeft begrip voor de acties van boeren.

Buurman Harrie van der Linden die vijftig melkkoeien heeft, leeft mij. Hij moet waarschijnlijk de helft van zijn vee wegdoen vanwege de stikstofcrisis. Onbegrijpelijk, vindt hij. Want alle weides staan vol met wilde klavers, laat hij zien. Het is een teken dat er niks mis is met de stikstofnormen in het gebied, zegt hij.

De man vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse boeren eigenlijk aanbeden werden tijdens de hyper-populaire datingshows van Yvon Jasper 'Boer Zoekt Vrouw'. Dat imago is bij delen van de samenleving opeens aan gort. "Nu zijn wij de milieucriminelen." Hij ligt er s nachts soms van wakker.

Shirestal en Theetuin De Griendheuvel aan de Nieuwe Merwedeweg 2 en Boerderij Els-Hoeve aan de van Elzelingenweg 4 zetten vanwege de stikstofcrisis zaterdag 3 september trots hun staldeuren open. Iedereen die de boeren een warm hart toedraagt is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Er zijn activiteiten voor de kinderen en iedereen kan meekijken bij het leven op een agrarisch bedrijf en bij de dieren. Er lokale lekkernijen om te proeven.

Lees ook

Etende en datende Grutto's in de Biesbosch

"Het is een romantisch beeld", vertelt boswachter Blom als hij door de Kleine Noordwaard in Werkenda...

Boze boeren blokkeren met tientallen tractoren afvalverwerker HVC in Dordrecht

Ongeveer 45 tractoren zijn dinsdagavond vanuit de Alblasserwaard vertrokken naar Dordrecht. Daar pro...

Biesbosch verwelkomt nieuwe dieren: ‘Niet de vraag of, maar wanneer ze komen’

De Biesbosch is niet alleen in trek bij wandelaars, natuurgenieters en fietsers, maar ook dieren vin...

Visarend landt weer in Biesbosch: '1 dag eerder dan vorig jaar!'

Elk jaar rond 24 maart landt er een koppel visarenden in de Biesbosch. Ook dit jaar zijn ze weer sti...

Ruzie in nest jonge visarenden: “Eentje wil de baas zijn”

Eind mei kropen ze uit het ei: drie kleine visarenden in de Biesbosch. In een maand tijd is er al v...

Protest voor het Stadhuis tegen bomenkap Weizgtpark

Protestgroep Natuurlijk Weizigt overhandigde dinsdag 3540 handtekeningen aan wethouder Rik van der L...