Dordrecht, Netherlands

OM in hoger beroep tegen uitspraak rechter na geëscaleerde aanhouding

Het Openbaar Ministerie legt zich niet meer bij het vonnis van de rechtbank. Die oordeelde vorige week dat een 46-jarige Dordtenaar en zijn 19-jarige zoon vrijuit gaan voor hun betrokkenheid bij een hevige vechtpartij met drie agenten. Het incident vond op 5 december 2020 plaatst bij een woning in de Beekmanstraat.
Marjolein Vos | 15 juni 2022 13:50 | Aangepast op 15 juni 2022 13:50
De rechter oordeelde dat de politie met het geweld begon en dat de agenten na afloop een racistische term, het n-woord, buiten het verslag wilden houden. Eén van de agenten schold het tweetal uit met die term. Vanwege de belediging, het politiegeweld en het gemankeerde verslag verklaarde de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk. Dat betekent dat er geen straf werd opgelegd. En daar is het Openbaar Ministerie het niet mee eens.
“Het hele incident vanaf de aankomst van de agenten bij het complex tot de aanhouding van de drie verdachten is vastgelegd door een camera die bij de ingang van de flat hangt”, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. In een persverklaring wordt hun kijk op de zaak toegelicht: “Op de beelden is de vechtpartij te zien. Collega’s van de agenten komen assisteren; zij reageren op een noodoproep van hun collega’s. Terwijl andere collega’s proberen één van de mannen te boeien gaat de agent die samen met twee collega’s als eerste op de melding afging hen assisteren. Hij sommeert de man om los te laten en laat zich daarbij beledigend en racistisch uit. Dit is strafbaar en de betreffende agent is voor belediging met een discriminatoir karakter vervolgd én veroordeeld tot het betalen van een geldboete. Een hoger beroep van de agent tegen deze uitspraak loopt nog bij het gerechtshof in Den Haag.”

“Volgens de rechter zijn er diverse zogenoemde vormverzuimen begaan tijdens het incident: er zou onrechtmatig en disproportioneel geweld gebruikt zijn tijdens het incident, er is een discriminerende uiting gedaan en diverse geweldshandelingen van de politie en de bewuste belediging zijn niet onmiddellijk na het incident opgenomen in de processen-verbaal van de drie betrokken agenten.”

“Het optreden van de politie is onder leiding van het OM door de afdeling VIK (Veiligheid en Integriteit en Klachten) van de politie onderzocht. De conclusie is dat het gebruikte geweld tijdens het incident rechtmatig was. Hiertegen zijn zowel de vader als de zoon van het gezin in beroep gegaan middels een zogenoemde artikel 12-procedure bij het gerechtshof in Den Haag. Met een dergelijke procedure kan alsnog strafvervolging worden afgedwongen. Een definitief rechterlijk oordeel over de rechtmatigheid van het door de politie toegepaste geweld is er dus nog niet.Ook over de discriminerende belediging is nog geen definitief rechterlijk oordeel geveld.”

‘Niemand had dit zo gewild’

“Deze zaak kent alleen maar verliezers”, benadrukt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie. “Een op het eerste gezicht eenvoudige afhandeling van een overlastmelding van een blaffende hond heeft grote gevolgen gehad voor de betrokkenen en diepe sporen achtergelaten. Bij de agenten, maar zeker ook bij de drie gezinsleden die door de politie na een gevecht werden aangehouden. Niemand had dit zo gewild. Maar de eindconclusie dat het Openbaar Ministerie geen recht meer heeft om de verdachten te vervolgen, kan volgens het OM in deze zaak niet worden getrokken”, aldus het Openbaar Minsterie.

Lees meer over:

Openbaar Ministerie|Politie|

Lees ook

Mannen met machete aangehouden

De politie heeft woensdagavond twee mannen gearresteerd. Ze kreeg een melding binnen van een mishand...

Vechtpartijen onder jongeren met wapens een probleem in Dordt

Even een bakkie doen met de politie. In verschillende Dordtse wijken rijdt deze zomer een speciale '...

Politiebus te water na achtervolging in Dordrecht

In de Dordtse wijk Sterrenburg zijn in de nacht van zaterdag op zondag een politiebus en een brommer...

Drie Dordtenaren aangehouden op verdenking van drugshandel

De politie heeft drie mannen uit Dordrecht (35, 47 en 53 jaar) gearresteerd op verdenking van handel...

Snorfietsbestuurder valt door de mand

Een controle resulteerde zaterdag in een merkwaardige aanhouding.

Agenten aangevallen op Vogelplein

Drie politieagenten zijn zaterdagnacht belaagd door vijf mannen. Een van de agenten brak daarbij een...