Dordrecht, Netherlands

Onderwijsmuseum toch open: 'Wat wij doen mag eigenlijk niet'

Ook musea willen weer open RTV Dordrecht
Horeca dicht. Theaters dicht. Musea ook dicht. Dat terwijl de kappers, sportscholen en winkels weer open mogen. De cultuursector is het zat en organiseerde daarom woensdagmiddag een landelijke actie om aandacht vragen voor hun sector. Want ook zij willen gewoon weer open. Zo ook het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. “Het is belangrijk om aandacht te vragen voor de situatie waar we ons in bevinden,” zegt directeur Petra Reijnhoudt.
Dennis Koorevaar | 20 januari 2022 13:55 | Aangepast op 20 januari 2022 13:55
“Het feit dat het verschil tussen de commerciële doorstroomlocaties die wel open mogen en de 450 musea (ook doorstroomlocaties) die niet open mogen is nu te groot. Het is niet meer uit te leggen en kennelijk moet je daar dus in grote getale aandacht voor vragen, want anders verandert er niks.” licht te museumdirecteur verder toe. Zij is dan ook van mening dat het signaal dat wordt afgegeven op deze manier ook een belangrijk signaal is.

Woensdagmiddag werden er een aantal sportactiviteiten georganiseerd voor de deur van het museum. Dat zou volgens Reijnhoudt aansluiten op de sportscholen die wel open mogen. Binnen werd er een pubquiz gehouden. “De scholen mogen ook open, en hier leer je ook wat van.”
Verwacht werd dat er, net als in Rotterdam en Amsterdam, gehandhaafd zou worden tijdens de actie. Maar aan het einde van de middag was er nog niemand te bekennen. “Als dat gebeurt, gaan we in overleg met de handhavers en komen we vast tot een oplossing.” zegt Reijnhoudt. Vooralsnog is zij van mening dat het contact tussen het museum en de gemeente voorspoedig verloopt. “Ik vind dat de gemeente ons op een goede manier steunt. Het feit dat de burgemeester ook volop aandacht vraagt voor de achtergesteldheid voor de horeca en de culturele sector. Maar landelijk heeft het nog geen effect. Dus landelijk sluit ik mij aan bij de mensen die zich nog niet gehoord worden.”

Het museum waardeert de subsidie, maar zij wil graag laten zien dat zij daar niet van afhankelijk hoeven zijn. “En door onze nieuwe tentoonstelling na een week weer te moeten sluiten helpt daar niet aan mee. Doordat dat nu niet kan, verlies je perspectief.”

Lees ook

Zo gaan Dordtse scholen Oekraïense kinderen en jongeren helpen

Dordtse scholen zijn druk bezig om Oekraïense kinderen en jongeren onderwijs te kunnen bieden in de...

Coen Verbraak maakt radio vanuit Nationale Onderwijsmuseum

Het radioprogramma ‘De Publieke Tribune’ wordt zaterdag 30 april live uitgezonden vanuit het Nat...

Nationaal Onderwijsmuseum viert 450 jarig jubileum vrije Statenvergadering

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht plaatsvond. Het ...

De samenwerking tussen Het Nationaal Onderwijsmuseum en HBO Drechtsteden is gestart

Het Nationaal Onderwijsmuseum en HBO Drechtsteden zijn op 24 mei begonnen met een intensieve samenwe...

Een regenachtige Buitenspeeldag: overdekt spijkerpoepen in het Onderwijs Museum

Het was de tweede woensdag van de maand juni, oftewel: Buitenspeeldag. Ondanks het slechte weer kond...

Zeldzaam Joods leesplankje te zien in Nationaal Onderwijsmuseum

Ze hadden er al zo’n 200, maar geen Joods exemplaar. Het Nationaal Onderwijsmuseum is dan ook erg...