Dordrecht, Netherlands

Ook inzamelingsacties op het eiland: “Zelfs mooi ingepakte cadeaupakketjes”

Donaties bij Stokholm Gym Jordy Nijenhuis
In Dordrecht is het sinds deze week mogelijk om de Oekraïense burgers te helpen. Verschillende organisaties en bedrijven hebben de bewoners van Dordrecht opgeroepen om spullen voor Oekraïense burgers langs te brengen. Zo ook Stokholm Gym en de winkel No. 28 Wonen & Lifestyle. “Het slaat ontzettend aan”, aldus Gerben Jansen, trainer bij Stokholm Gym.
Alexander Eleveld | 3 maart 2022 16:18 | Aangepast op 3 maart 2022 16:18
Bij de sportschool zijn er afgelopen week al behoorlijk wat spullen geleverd. Wanneer je de hal van de gym binnenloopt, zie je de stapel dozen gelijk liggen. “De eerste lading hebben we van de week al weggereden. We hadden al twee transportbusjes vol”, vertelt Jansen, “In de gang stond een rij mensen die allemaal iets wilden doneren. Dat was geweldig.” De stapel met donaties was volgens Jansen gister dan ook drie keer zo groot.

Lijst met benodigheden
De eigenaar van Stokholm Gym, Zoltan Vilagi, is zelf Hongaars en voor hem komt de situatie dichterbij vertelt Jansen. Dit was dan ook de reden van het ontstaan van de inzamelingsactie.
De gym heeft een lijst van spullen ontvangen die nu in Oekraïne niet te verkrijgen, maar wel hard nodig zijn. Donaties bevatten onder andere: dekens, kussens, winterjassen, schoenen en houdbaar eten. “Het geeft mensen een reden om de zolder weer op te ruimen”, aldus Jansen, “Er stond zelfs een meisje in de rij met een mooi ingepakt cadeaupakketje”, vertelt hij trots.

Je weer een beetje mens voelen’
Ook in de winkel No. 28 Wonen & Lifestyle staan er al een aantal gevulde dozen naast de toonbank. Vanaf donderdag kunnen Dordtenaren verzorgingsproducten zoals shampoo, zeep en bijvoorbeeld maandverband doneren. “Wij hopen dat we mensen op deze manier weer een beetje mens kunnen laten voelen”, vertelt Carolien Schram, medewerkster van de winkel. Naast de ingezamelde verzorgingsproducten overweegt de winkel ook om hun eigen oude collectie te doneren.

“Na het zien van de beelden op TV kregen wij het gevoel dat we iets moesten doen. We zagen al meerdere inzamelacties ontstaan en wilde hier in onze eigen winkel ook aan meedoen”, vertelt Schram. No. 28 heeft de inzamelingsactie beperkt tot toilletartikelen, omdat het maar een kleine winkel is en ze nog niet precies weten wat de volgende stap zal zijn. De gevulde dozen die nu nog naast de toonbank staan zullen in de loop van de dag dan ook naar de kelder verhuizen, maar ook daar is er volgens Schram maar beperkte ruimte.

De inzameling verloopt donderdagochtend al vlot: “Er zijn mensen die speciaal voor de actie inkopen doen en dit te doneren.”

Opweg naar Oekraïne
Wellicht kunnen de donaties van No. 28 bij die van Stokholm Gym gevoegd worden. Alle verzamelde spullen van Stokholm Gym worden namelijk naar Vlaardingen gebracht en vrijdag in een vrachtwagen geladen. “Een klant van ons heeft een eigen transportbedrijf en wilde ons een vrachtwagen en chauffeur doneren”, aldus Jansen. Deze chauffeur zal de ingezamelde spullen hoogstwaarschijnlijk zelf in Oekraïne afleveren. “Je moet het maar durven, een echte waaghals”, zucht Jansen vol bewondering.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Dordtse Joyce Koster op lijst van meest gezochte personen in Rusland

Op een uitgelekte lijst van de meest gezochte personen in Rusland staan twee Nederlanders. Dat meldt...

Inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko

In samenwerking met de Turkse gemeenschappen en de kerkgenootschappen slaan Moskee Ar-Rahmaan, Moske...

Zeven marathons in zeven dagen voor KiKa

Voor een groot deel van Nederland is één marathon uitlopen al een zware opdracht, maar vermenigvuldi...

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: bijna 1400 euro opgehaald

De inzamelingsactie van de 15-jarige Dordtse Ryan loopt bijna op zijn eind. De teller staat ondertus...

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...

IKC de Wereldwijzer organiseert inzamelingsactie voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

De internationale noodhulp begint eindelijk op stoom te raken, het dodental loopt nog altijd op en o...