Dordrecht, Netherlands

Openbaar vervoer met korting voor alle Dordtse minima

Alle Dordtenaren vanaf 18 jaar met een inkomen tot 140 procent van het minimum mogen met ingang van het komend jaar, tijdens de daluren, met een korting van 40 procent met het Dordtse openbaar vervoer reizen. Voor 65-plussers die rond moeten komen van het minimum blijft het openbaar vervoer tijdens de daluren gratis in de stadsbussen. Nu geldt dat nog voor alle 65-plussers maar dat gaat dus stoppen. Voorstellen van PvdA en VSP om de nieuwe regeling uit te breiden of het ov voor alle 65 plussers gratis te houden, haalden het niet in de gemeenteraadsvergadering.
Marjolein Vos | 21 december 2022 16:28 | Aangepast op 21 december 2022 16:28
Opmerkelijk was een voorstel van de VVD om mensen die zich misdragen, bijvoorbeeld bij de Sociale Dienst, uit te sluiten. De Dordtse liberalen vinden dat slecht gedrag niet beloond mag worden. Ook mensen die zich herhaaldelijk niet houden aan de sollicitatieplicht zouden de korting mis moeten kunnen lopen. Het voorstel kreeg alleen steun van de eigen fractie en ook het college met daarin de VVD had geen goed woord over voor het VVD-standpunt.

Voorstel VVD moreel onjuist
Wethouder Heijkoop liet namens het college met daarin twee VVD-wethouders weten het moreel onjuist te vinden om mensen op deze manier te straffen. Juist in tijden dat de overheid zich misdraagt naar de burgers. Gezien bijvoorbeeld de toeslagen-affaire, is het onjuist om een hele doelgroep van kwetsbare in de samenleving zo te stigmatiseren, meent hij.

Ook voorstellen om alsnog voor alle 65-plussers het ov in de daluren gratis te houden haalde het niet, evenmin het voorstel om de grenzen van de daluren uit te breiden. Volgens vervoerswethouder Van de Linden is er gekozen voor deze nieuwe regeling en is daar ook rekening mee gehouden in de begroting. Voor uitbreiding is geen geld, tenzij de raad weer andere keuzes gaat maken. Een meerderheid van de raad deed dat dinsdag niet.

Met 29 stemmen voor en 10 stemmen tegen, waaronder de VSP, Beter voor Dordt, Gewoon Dordt, Op Ons Eiland en de PVV, werd de nieuwe ov-regeling aangenomen en is dus de oude regeling gratis ov voor alle 65-plussers definitief van de baan.

Lees meer over:

minima|Openbaar vervoer|vvd|

Lees ook

Mia (en veel anderen) in armoede lopen geld mis: dit zijn 8 tips in de zoektocht naar subsidiepotjes

Met een beetje geluk krijgt Mia Hansen uit Dordrecht binnenkort goed nieuws. De gemeente onderzoekt ...

Veel laadpalen buiten werking; 'Gebrek aan communicatie'

In Dordrecht staan er honderden laadpalen. Een groot deel van die palen zijn van Allego. En daarvan ...

Dordtse VVD kritisch op eigen Kamerfractie

Dordtse VVD’ers spreken hun ongenoegen uit over het asielbeleid via een brandbrief aan de kamerfra...

Drechtsteden verliezen in vijf jaar tientallen bushaltes, vooral in dorpen groot verschil

Waren er in vijf jaar geleden nog 350 bushaltes in de Drechtsteden, is dat aantal nu nog 295. De dal...

VVD op zoek naar nieuwe voorzitter

Wordt het Eric Wetzels of Onno Hoes? In Kinepolis kruisten deze top VVD-ers dit weekend de degens in...

Mark Rutte komt zondag naar Dordt: “We laten hem zien hoe trots we zijn op onze stad”

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Deze keer voor de Provinciale Staten- en de Waterschapsve...