Dordrecht, Netherlands

Opfriscursus autorijden voor 65-plussers: 'Is echt een aanrader'

"In de dode hoek kijken, dat vergeet ik weleens," vertelt Alex Bosman Jansen. Hij is een van de cursisten die de opfriscursus autorijden volgde dinsdagmorgen. "Ik ben blij dat die meneer mij daar opnieuw aan herinnerd heeft.
Dennis Koorevaar | 25 mei 2022 09:30 | Aangepast op 24 mei 2022 16:44
De cursus begon dinsdag in de Pauluskerk met een reactietest. Daarna gingen de 65-plussers in hun eigen auto een rondje in de regio rijden. Onder andere de dode hoek, maar ook twee handen aan het stuur en andere handelingen die je snel vergeet tijdens het autorijden kwamen nog eens aan bod. "Mensen zijn benieuwd naar hoe zij nog rijden," vertelt oud-examinator Frans van Berkel. "Het zijn de goedwillenden die toch maar van een vreemde willen horen hoe zij zich bewegen in het verkeer."

Hoe ouder je wordt, hoe minder je reactievermogen wordt, ontdekte ook Alex. "Dat is de reden dat ik mijzelf op heb gegeven. Laat ik eens kijken hoever ik kom, dacht ik. En het valt me zeker niet tegen." Oud-examinator Ron Streur bevestigt dat: "De dode hoek is wel een dingetje, maar verder, zoals de plaats op de weg of de snelheid, dat was allemaal goed. Als deze meneer de dode hoek in de gaten houdt, kan hij nog lang aan het verkeer deelnemen."

"Aan het eind van de rit krijg je een briefje, dat is mooi," vertelt een andere cursist, meneer Berrevoets (86). "Ik zou dit zeker aanbevelen aan anderen om ook aan deel te nemen."

Dinsdag gingen bijna alle opfrisrondjes zo goed als vlekkeloos, maar het kan ook goed mis gaan. En omdat de cursisten in hun eigen voertuig zitten, kunnen de examinatoren niet ingrijpen. "We kunnen niet meer doen dan advies geven," zegt Van Berkel. "Als het mis gaat dan maken we het rondje rustig af en gaan we zo snel mogelijk terug." De bestuurders wordt dan geadviseerd om of te stoppen met autorijden of nog eens een aantal rijlessen te nemen.

Lees meer over:

autorijden|senioren|opfriscursus|

Lees ook

Drie dames rijden in een oude barrel van Amsterdam naar Gambia

Met een oude barrel 7.000 kilometer rijden van Amsterdam naar Banjul in Gambia. In drie weken tijd g...