Dordrecht, Netherlands

Paula en Frits trotse eigenaars van minisupermarkt: 'Iedereen die het nodig heeft, mag gratis iets pakken'

Paula en Frits de Jongh beginnen een 'minibieb' RTV Dordrecht
Je ziet het steeds vaker: kastjes met boodschappen of andere spullen. Iedereen die het nodig heeft mag gratis iets pakken: ook in het Boris Pasternak-erf in Stadspolders. Inwoners Paula en Frits de Jongh begonnen met een minibieb, nu is het omgetoverd tot minisupermarkt.
Alexander Eleveld | 20 januari 2022 14:15 | Aangepast op 20 januari 2022 14:15
De passie van Paula is lezen. Het liefst boeken over spiritualiteit. Aangezien ze graag haar boeken wil delen, is het idee voor de ‘minibieb’ ontstaan. Ze zette haar man Frits aan het werk om een kastje te maken en niet veel later was het klaar om gevuld worden. “Mensen kunnen zelf boeken plaatsen of meenemen en later weer terugzetten”, legt Paula uit.
Eten en drinken
Rond de feestdagen is het idee ontstaan om eten en drinken in hat kastje te zetten. “Zo konden mensen die het minder breed hebben ook wat lekkers eten en drinken”, vertelt Paula.

Het bleek een succes, want inmiddels wordt het kastje flink gebruikt. “Er komen verschillende mensen spulletjes brengen die we dan in het kastje kunnen stoppen. Als hij vol zit, zet ik het even binnen en vul ik hem aan wanneer dat nodig is.”

Paula groeide op in een woonwagenkamp. Ze kreeg van vroeger mee dat het belangrijk is om te delen. “Vroeger zorgen we ervoor dat niemand honger had”, zegt Paula. “Er was altijd plek aan tafel. Als iemand iets nodig had, werd er in de kasten gekeken of we iets konden missen.”

Voor iedereen
In principe is het kastje voor iedereen. “Het liefst alleen pakken als je het echt nodig hebt. Het lijkt me ook niet dat je er dingen uit haalt als je het goed hebt.” Op het kastje staat dan ook: ‘Neem mee wat u kunt gebruiken. Schroom niet om een boodschap te plaatsen.”

Kwajongens (en -meisjes)
Helaas zijn er ook mensen die er wat minder netjes mee omgaan. “Laatst had iemand een jampotje uit de kast gehaald en op de grond gegooid. Dat is niet leuk natuurlijk. Ook was er een groepje jongeren die het hele kastje leegde in een tas. Dan hoop je maar dat het goed terecht komt”, zegt Paula. “Sommigen hebben gewoon nog een kleine opvoeding nodig.”

Het kan zijn dat er binnenkort een tweede kastje komt. Een voor boeken en een voor boodschappen. “Ik denk wel dat we hem dan ergens anders neerzetten, zodat er geen dingen meer kunnen gebeuren”, zegt Frits.

Lees ook

Overval op Lidl-supermarkt in Stadspolders, verdachte vlucht

Een man heeft woensdagavond de Lidl-supermarkt op het Pearl Buck-erf in Stadspolders overvallen. Hij...