Dordrecht, Netherlands

Personeel met milde coronaklachten mag ongetest doorwerken bij ziekenhuis

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een nieuw beleid ingevoerd voor het coronavirus onder medewerkers. Het ziekenhuis wil, zoals ze zelf zeggen, werken naar een ‘uniform test- en ziekmeldingsbeleid’ voor medewerkers.
Stephanie Roggekamp | 17 oktober 2022 16:29 | Aangepast op 17 oktober 2022 16:29
“We willen bij alle luchtweginfecties – of het nu corona, influenza, of iets anders is – verspreiding van virussen en bacteriën tegengaan”, laat het Albert Schweitzer ziekenhuis weten. “Vooral nu het coronavirus zich steeds meer gedraagt als één van de seizoensvirussen.”

Dat houdt in dat medewerkers nu mogen doorwerken met milde klachten als neusverkoudenheid, loopneuzen of niezen. Zij hoeven zich niet te laten PCR-testen op corona en doen geen coronazelftest. Wel moeten ze tot de klachten voorbij zijn, continu een chirurgisch mondneusmasker (type IIR) dragen en afgezonderd pauzeren.

Op verantwoorde wijze terugdringen
Volgens het ziekenhuis kunnen op deze manier zowel patiënten en medewerkers beter worden beschermd én kan het verzuim op verantwoorde wijze worden teruggedrongen. “Dit nieuwe beleid past binnen bestaande regelgeving en is in goed overleg tot stand gekomen met het Medisch Specialisten Bestuur, de Ondernemingsraad en het Verpleegkundig Stafbestuur”, legt het ziekenhuis uit.

Naast de nieuwe regels, blijven medewerkers 1,5-meter afstand bewaren van patiënten en collega's. Wanneer een zorgverlener dichterbij een patiënt komt, moet er een chirurgisch mondneusmasker gedragen worden.

RTV Dordrecht ging naar het ziekenhuis om te peilen wat bezoekers van het nieuwe beleid vinden. De reacties zijn verschillend. Zo laat een meneer weten dat hij het eens is met het nieuwe beleid, al moeten de medewerkers volgens hem wel voorzichtig zijn. Iemand anders reageert: “Als je corona hebt, moet je gewoon thuisblijven.” Benieuwd naar de andere reacties? Bekijk het hier:
Let op: onder de video gaat het verhaal verder.
Met heftigere klachten wél testen
“Als een medewerker met milde klachten niet wil doorwerken met een mondneusmasker, dan is een PCR-test het enige alternatief”, legt het ziekenhuis uit. Wanneer de uitslag corona-negatief is, dan moet het personeelslid doorwerken, ondanks de klachten. Er moet dan wel een mondmasker gedragen worden tot de klachten voorbij zijn óf tot de tiende dag na het ontstaan.

Bij niet-milde klachten en/of koorts, moet in alle gevallen een PCR-test plaatsvinden. Bij een positieve uitslag blijft de medewerker minstens vijf dagen thuis en moet daarna weer aan de slag.

Lees ook

Blij met de boosterprik op tweede kerstdag: 'Een mooi kerstcadeautje'

Geen bezoekje aan de meubelboulevard, dit jaar op tweede kerstdag en ook naar het Kerstcircus zit er...

Lichte stijging aantal positieve coronatesten

1331 Dordtenaren zijn de afgelopen week positief getest op corona. Dat is een lichte stijging ten op...

Nederland gaat weer open: coronapas verdwijnt grotendeels, alleen nog mondkapjes in ov

Vrijdag nemen we afscheid van zo goed als alle coronamaatregelen. Zo wordt het coronatoegangsbewijs ...

Sportievelingen uit het ziekenhuis rennen 5500 euro bij elkaar voor diabetesonderzoek

Sportievelingen uit het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben zaterdag ruim 5500 euro opgehaald voor d...

Tanja verpleegt vanaf schip in Afrika; 'Voor die ene persoon verandert de wereld'

Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, lag vorige maand onder grote belangstellin...

Petitie bijna 200.000 keer ondertekend: sport moet weer open

Lekker met een groep sporten of op je vereniging een potje voetballen zit er door de coronamaatregel...