Dordrecht, Netherlands

Politie zegt sorry nadat agent een Dordtenaar voor ‘kutneger’ uitschold

Politiechef Fred Westerbeke Rijnmond
Chef Fred Westerbeke van de politie Rotterdam biedt zijn excuses aan voor weer een racistisch voorval in zijn eenheid. Dit keer gaat over een arrestatie in Dordrecht van twee jaar geleden. Agenten gebruikten daar buitensporig veel geweld en scholden een 46-jarige Dordtenaar uit voor 'kutn***r'. EenVandaag sprak met de betrokken familie.
RTV Rijnmond | 30 oktober 2022 07:00 | Aangepast op 29 oktober 2022 15:13
Het incident waar deze zaak om draait, speelt zich af op sinterklaasavond in Dordrecht in 2020. Een beschonken vriend van vader Surendi valt over een laag hekje, na een een duw van een agent. De agenten zijn daar vanwege een melding van een blaffende hond. De vriend bemoeit zich met hun werk.

Geweldsuitbarsting
Er ontstaat voor de flat een ruzie tussen hem en de politie. Surendi loopt naar buiten om de situatie te sussen, maar die escaleert. Hij, zijn vrouw Angela en zijn zoon kregen klappen van de agenten. Een dag na het incident sprak de politie zelf van 'een niet goed te praten geweldsuitbarsting' die 'alle perken te buiten ging' over het gedrag van de Dordtenaren. Pas later is op camerabeelden te zien dat de vork heel anders in de steel zat.

De situatie bleek namelijk anders te zijn verlopen dan de agenten in hun proces-verbaal hebben vastgelegd. Er was buitenproportioneel geweld toegepast en racistische taal gebruikt door de agenten, oordeelde de rechtbank. De vader van het gezin werd 'kutn***r' genoemd, 'een weerzinwekkende discriminatoire uitlating', noemde de rechter dat. Die gebeurtenis heeft nog steeds impact op het gezin van Surendi en Angela. "Mijn zoon zei laatst: als er nou iets gebeurt, kan ik dan nog wel de politie bellen? Ik wist even niet wat ik daar op moest zeggen", zegt Angela tegen EenVandaag.


Omdat de politie de gang van zaken probeerde te verhullen in het proces-verbaal, vond de rechtbank uiteindelijk dat de Dordste vader en zoon niet meer vervolgd mochten worden. Het OM ging daartegen in hoger beroep. Het is nog niet duidelijk wanneer die zaak dient. De agent die het n-woord gebruikte is veroordeeld tot een geldboete van 250 euro. De agent in kwestie is daartegen in hoger beroep gegaan, die zaak loopt nog.

Politiechef Westerbeke zegt nu over het incident: "Deze casus is voor alle betrokkenen op verschillende vlakken pijnlijk. Toen we op 30 december 2020 kennis namen van het gebruik van het scheldwoord hebben we direct nadrukkelijk afstand genomen van deze uitspraak."

Plan van aanpak
"Aan degene die het onacceptabele scheldwoord naar zijn hoofd kreeg en een ieder die hierdoor werd gekwetst bied ik zelf en namens mijn eenheid excuus aan." Zowel korpschef Henk van Essen als politiechef Martin Sitalsing noemden racisme en discriminatie bij de politie een 'structureel probleem'. De politie beloofde beterschap en verstuurde vorige week een eerste plan van aanpak uitsluiting, racisme en discriminatie naar de Tweede Kamer, dat 'Nooit meer wegkijken' heet.

Het is namelijk niet voor het eerst dat Westerbeke excuses aanbiedt na racisme bij de Rotterdamse politie. Anderhalf jaar geleden deed hij dit ook vanwege uitspraken van agenten van zijn eenheid in de zogenaamde 'Jan Smit-appgroep'. Daarin werd over burgers gesproken als 'kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen'.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Politie|Racisme|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Driekwart inbraakpogingen in Zuid-Holland succesvol, in Dordrecht ligt het percentage nog hoger

Het afgelopen jaar slaagde 78,6% van de inbraakpogingen in Dordrecht. In de gehele provincie lukte h...

Samenwerkingssymbool 'Blauwe Tegel' voor leefbaarder Reeland

Het vormt de kroon op het werk van buurtbewoners, netwerkpartners en wijkagenten. Donderdagmiddag is...

Dordtenaar mét drugs, maar zonder rijbewijs aangehouden

De politie in Waalwijk heeft maandag 26 februari een 37-jarige Dordtenaar gearresteerd.

Dordtenaar verwondt agent bij aanhouding

Een 44-jarige man uit Dordrecht heeft maandagmiddag in Roosendaal een politieagent in zijn rug en ge...

Van gewapende arrestaties tot het voorkomen van zelfmoord: Wouter fotografeerde agenten in actie

Op metersgrote borden op de Spuiboulevard zijn deze week foto’s van politieagenten te zien. De serie...

Vrouw ligt waarschijnlijk al maanden dood in huis in Papendrecht

De politie heeft maandag 19 februari het lichaam van een vrouw gevonden in een woning aan de Jasmijn...