Dordrecht, Netherlands

PVV-leider Geert Wilders naar vergadering voor raadsleden en bewoners van Sliedrecht over komst asielzoekerscentrum

Geert Wilders gaat op de foto met een Sliedrechter Rijnmond
PVV-leider Geert Wilders zit donderdagavond bij een vergadering van het Sliedrechtse college met raadsleden en bewoners over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Sliedrecht-Noord met plek voor minimaal honderd mensen. "Ik wil bewoners die dat niet willen een hart onder de riem steken."
Dennis Koorevaar | 17 februari 2023 12:00 | Aangepast op 17 februari 2023 12:00
Het college van Sliedrecht wil samen met het COA een asielzoekerscentrum (azc) bouwen in Sliedrecht-Noord, op een plek waar nieuwe woningen moeten komen, maar waarvan de bouw de komende jaren nog niet start.

Wethouder Ton Spek wil er tenminste 100 asielzoekers opvangen om te voldoen aan de wettelijke opvangplicht die het Rijk aan gemeenten heeft opgelegd. Het azc moet minstens 5 jaar openblijven. Het college onderzoekt of er voldoende animo is om er nog eens 150 extra opvangplekken aan toe te voegen, 250 in totaal dus.
'Zorgen wegnemen'
De drukbezochte bijeenkomst is bedoeld voor bewoners en raadsleden om hun zorgen te uiten over het nieuw te vestigen azc. "Dan kunnen we maatregelen nemen om die zorgen weg te nemen en te voorkomen dat ze werkelijkheid worden", zegt Spek, om daaraan toe te voegen: "Het is gebleken dat de opvang van Oekraïners in Sliedrecht ook goed gegaan is."

De wethouder begrijpt wel waarom Wilders naar Sliedrecht is gekomen. De verkiezingen voor de Provinciale Staten komen eraan. Daarom wil Wilders van zich laten horen, denkt Spek.

Landelijke politiek
Maar eigenlijk heeft Wilders niets te zoeken bij de bijeenkomst. "Als hij de instroom van asielzoekers in Nederland wil beperken, moet hij bij de landelijke politiek zijn."

Wilders zelf vindt dat, ondanks dat de vergadering over een gemeentelijke kwestie gaat, wel dat hij erbij moet zijn. "Ik wil de mensen in Sliedrecht die niet zitten te wachten op een asielzoekerscentrum een hart onder de riem steken." In de vergadering zelf heeft hij zich niet laten horen.
In de raadszaal waren zo'n driehonderd burgers aanwezig met kritische vragen over de sociale veiligheid, de procedure en er was een roep op een referendum over het onderwerp. Ook bewoners uit andere gemeenten waren aanwezig. Veel zorgen waren er over de tijdelijkheid van de AZC en de gevolgen voor de woningbouw en huizenprijzen.

Burgemeester Jan de Vries benadrukte dat het hier om kansrijke asielzoekers gaat en dat het geen instroomlocatie wordt zoals in Ter Apel. Hij vond dat het een respectvolle avond was.

Volgende week dinsdag stemt de gemeenteraad over het voornemen van het Sliedrechts college. Dan wordt duidelijk of het azc er daadwerkelijk komt.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond, reportage volgt later

Lees ook

Op bezoek bij Javed in het AZC ‘s-Gravendeel

Gezellig met je buren bij elkaar komen voor een kopje koffie of een bbq en elkaar zo beter leren ken...

Giftige pfas-stoffen in water: natuurspeeltuin doet opnieuw de kraan dicht

Natuurspeeltuin De Woeste Weide in Sliedrecht heeft opnieuw de speeltoestellen met water gesloten. U...

Ontevreden bewoners asielboot Bellriva starten handtekeningenactie

Het is onrustig op de Bellriva, de hotelboot die ook een paar jaar dienst deed als opvanglocatie voo...

Ruben en Dana verloren hun dochtertje aan kanker; halen nu geld op voor Prinses Maxima Centrum

"Voor Nova is het te laat, maar voor een hoop andere kinderen nog niet." Het was een zware dag; 29 s...

Burgemeester Sliedrecht verdubbelt beveiliging crisisnoodopvang na vondst vuurwapens en munitie

Burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht heeft de beveiliging bij een crisisnoodopvang voor asielzoe...

De verkeersveiligheid in de Drechtsteden kan beter en zo willen scholen dat aanpakken

Gekke bochten, foutparkeerders of onoverzichtelijke situaties. De verkeersveiligheid rondom scholen ...