Dordrecht, Netherlands

Reddingsbrigade waarschuwt voor gevaarlijk zwemwater

Horeca op het Groothoofd in Dordrecht ziet het vrijwel dagelijks gebeuren. Jongeren die verkoeling zoeken in de rivieren, en in het water springen vanaf de kade. De Reddingsbrigade waarschuwt. ,,Dit is levensgevaarlijk,´ zegt voorzitter Henk Dorst.
Ingrid de Groot | 17 augustus 2022 10:57 | Aangepast op 17 augustus 2022 10:57
Wildzwemmen is in Dordrecht, maar ook elders in het land opeens een superhype deze tropische zomer.
Zwemmen, suppen op een supboard en duiken in het Wantij, de havens in de historische binnenstad zijn meer dan ooit een hit. En dus is ook het plonzen in de rivieren de Noord, de Merwede en de Oude Maas opeens bij groepjes populair.

Volgens Dorst wordt de stroming bij Groothoofd, het drukst bevaarde punt van Nederland, gruwelijk onderschat en zijn de rivieren echt plekken waar je als zwemmer moet wegblijven. Neem het risico niet, is de dringende boodschap. ,,Tegen de kracht van de stroming kun je als zwemmer niet tegenop.´ 

Tien meter vanaf de kade kun je volgens Dorst al in de greep komen van de verraderlijke rivier. ,,En daardoor de kant al niet meer halen,´ is de grimmige boodschap.

De reddingsbrigade vertelt dat er toezicht is op de rivieren, maar dat de instanties niet overal tegelijk kunnen zijn.  
Zwemmers die eigenwijs zijn, en toch bommetjes maken, beseffen niet dat dit verboden is, maar vooral ook dom, zegt Dorst. Behalve de drukte van het zware scheepvaartverkeer zijn er de getijden met haar enorme bewegingen. 

Deze zomer kwam gelukkig in de Noord, de Merwede of Oude Maas nog niemand in nood, maar voor wie toch in de problemen komt heeft Dorst survival-tips. ,,Trek je knieën op. Blijf drijven met je armen, en laat je meedrijven. Waar je heen gaat ga je heen. Door de stroming kom je vanzelf weer aan de kant.´ Dat kan dan zomaar kilometers verderop zijn: Zwijndrecht of zelfs het Dordtse Duivelseiland.

Verzetten tegen de stroming is volgens de Reddingsbrigade in nood de grootste misrekening die je als zwemmer kunt maken. ,,Het gaat pas mis als je er tegenin wil zwemmen. Tegen die kracht verlies je het altijd. Je raak al snel moe, verslikt je in water.' En dan gaat het licht uit.

Mensen die in het rustigere Wantij zwemmen krijgen van de voorzitter van de Reddingsbrigade het advies nooit alleen te gaan, en een reddingsboei mee te nemen. Die is dan zichtbaar vanaf de kant. Springen vanaf de bruggen en zwemmen in de havens is ook verboden, maar wordt in Dordrecht gedoogd. 

De gemeentes, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), provincies en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlokaties zijn bezig met een onderzoek. Het wildzwemmen in Nederland neemt toe, en sommige plekken zijn gevaarlijk.

Lees ook

Dilemma voor bewoners Sperwerflat Sliedrecht: cv-ketel vervangen of voorgoed van het gas af?

De Sperwerflat in Sliedrecht gaat tijdens hun jaarlijkse Vereniging van Eigenaren-vergadering (VvE) ...

Drie Dordtenaren aangehouden op verdenking van drugshandel

De politie heeft drie mannen uit Dordrecht (35, 47 en 53 jaar) gearresteerd op verdenking van handel...

Politie plaatst camera bij winkelcentrum Bieshof om overlast tegen te gaan

De politie heeft in overleg met de winkeliersvereniging en de gemeente Dordrecht een mobiele camera ...

Klaar met de kerstboom? Lever ‘m in!

Op woensdag 5 januari (tussen 11.00 en 16.30 uur) en zaterdag 8 januari (tussen 11.00 en 15.00 uur) ...

Er is geen enkele reden om een nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan

Opnieuw is er geen gezamenlijke nieuwjaarsduik dit jaar op de Merwelanden door de huidige lockdown. ...

Dordtse tatoeëerder niet blij met verbod op blauwe en groene inkt

Tatoeëerders mogen vanaf 7 januari 2023 de oude groene en blauwe inkt niet meer in de huid prikken....