Dordrecht, Netherlands

Reddingsoefening op het Dordtse water

Deze dinsdag was er sprake van grote commotie op de Beneden Merwede tussen Papendrecht en Dordrecht. Een veerpont was tegen een binnenvaartschip aangevaren, met een aantal gewonden onder de opvarenden tot gevolg. De brandweer en rijkswaterstaat waren snel aanwezig en hebben alle opvarenden in veiligheid gebracht. Een goede afloop dus, gelukkig was het allemaal onderdeel van de derde jaarlijkse oefening van deze twee instanties. En wij waren erbij.
Redactie RTV Dordrecht | 25 november 2022 10:24 | Aangepast op 25 november 2022 10:24
De Drechtsteden hebben een lange geschiedenis met het water. Van de Sint-Elizabethsvloed en de Biesbosch tot de Watersnoodramp en Huis te Merwede. In de afgelopen jaren zijn de waterwegen in onze regio steeds drukker geworden en dus is veiligheid op het water van groot belang. Wie op het Groot Hoofd naar Zwijndrecht kijkt kan zich er niet aan onttrekken, de eindeloze stroom binnenvaartschepen en waterbussen die langsvaren. Hoe houd je zo een drukke waterweg nu veilig?

Veel oefenen blijkt het antwoord. De Brandweer Zuid-Holland Zuid en Rijkswaterstaat werken nauw samen in onze regio om snel te kunnen reageren op incidenten op en rond de rivieren. Dinsdag was het in kader van die samenwerking tijd voor de derde grootschalige oefening van het jaar, waarbij een aanvaring tussen het binnenvaartschip Mate en een veerpont nagebootst werd. Om het de hulpdiensten nog wat lastiger te maken was er sprake van een defecte blusboot van de brandweer. Die kon dus niet ingezet worden.
De reddingsboot van de Brandweer schiet te hulp bij de Mate Sebastiaan van Mill
Oefening baart kunst
De brandweer en Rijkswaterstaat hebben in deze regio drie reddingsploegen op stand-by staan. Om deze ploegen scherp te houden krijgen zij ieder jaar een oefening te verwerken. Vooral de interne communicatie en logistiek komen bij dit soort trainingen onder druk te staan, daar wordt dan ook goed op gelet. Om de Beneden Merwede, Oude Maas, Noord en Dordtse Kil veilig te houden zullen de hulpdiensten volgend jaar zelfs zes keer gaan oefenen.

Het is voor de reddingswerkers soms een lastige puzzel, en ook dit maal werd het ze niet makkelijk gemaakt. De “gebotste” schepen waren ieder naar een andere waterkant gedreven, dus was het de vraag hoe ze de gewonden toch op één plek de nodige verzorging konden geven. Om uw zorgen alvast weg te nemen, de oefening verliep goed. Geen angstige gedachten dus, als u de volgende keer op de veerpont naar Papendrecht of Rotterdam stapt.

Lees meer over:

Nieuws|Rijkswaterstaat|Brandweer|

Lees ook

Enorme hitte in een brandweerpak; dit technisch snufje helpt hulpdienst uit de brand

Flauwheid, misselijkheid, of braken; het zijn de symptomen van een hitteziekte. Een brandweerman kan...

Nieuwe schuimblusvoertuigen moeten Kijfhoek en Spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht veiliger maken

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) en ProRail krijgen drie nieuwe schuimblusvoertuigen. Z...

Airco vliegt in brand in woonwagen

De brandweer moest dinsdagmiddag in actie komen vanwege een woningbrand aan de Essen in Dubbeldam. E...

Brandweer oefent op volle sterkte in Poelwijckstraat: 'Als je het zo kan, kan je het in de praktijk ook'

Met loeiende sirenes en zwaailichten kwam de brandweer woensdag de Poelwijckstraat in gereden. Doel:...

Auto compleet uitgebrand aan Visserstraat

De politie is een onderzoek gestart naar een uitgebrande auto aan de Visserstraat. De dienders zijn ...

Brandweer op zoek naar vrijwilligers

De brandweer Zuid-Holland Zuid hield afgelopen zaterdag weer een selectiedag om nieuwe vrijwilligers...