Dordrecht, Netherlands

Rekenkamercommissie: gemeente doet te weinig voor duurzaam wonen

De gemeente Dordrecht moet zich meer inzetten voor energiezuinige woningen. In het woonbeleid zijn hiervoor nauwelijks concrete plannen of voorstellen te vinden. Deat blijkt uit het onderzoek ‘Een goed huis voor iedereen?’ van de Rekenkamercommissie Dordrecht.
Marjolein Vos | 22 november 2022 11:09 | Aangepast op 22 november 2022 11:09
De Rekenkamercommissie doet uitgebreid onderzoek naar het woonbeleid van de gemeente. Er is nu specifiek gekeken de kwaliteit en duurzaamheid van huizen. De Rijksoverheid streeft in 2030 naar energieneutrale woningvoorraden. Huizen kunnen energiezuiniger worden door bijvoorbeeld betere isolatie en door het afsluiten van aardgas. Gemeenten moeten woningeigenaren daarbij meehelpen.

Dordrecht heeft samen met de zeven gemeente in de Drechtsteden een plan opgesteld voor verduurzaming in de komende jaren. Maar dat gaat volgens de Rekenkamercommissie niet ver genoeg. De hulp aan woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woningen gebeurt ‘zeer beperkt’ op lokaal niveau. Dat moet anders, vindt de commissie; er zijn weliswaar doelen gesteld, maar die komen niet concreet en met duidelijke afspraken terug in het Dordtse woonbeleid.

De Rekenkamercommissie stelt dat er meetbare afspraken moeten worden gemaakt met woningcorporaties, die zelf ook vinden dat de gemeente sterker moet optreden om de particuliere woningvoorraad te verduurzamen. Verder kunnen huiseigenaren beter geholpen worden bij het aanvragen van subsidies, die bijdragen aan verduurzaming. De gemeente heeft in de afgelopen jaren twee subsidieregelingen uitgezet die woningeigenaren voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, laat de commissie weten. Uit een door hen uitgevoerde kleine steekproef onder de bewoners blijkt dat zes op de tien bewoners geen duidelijk beeld heeft van de financieringsmogelijkheden die de gemeente biedt voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen.

Rol Rijksoverheid
Het College van B en W wijst als reactie onder meer op de rol van de Rijksoverheid, die landelijk prestatieafspraken heeft gemaakt met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeente), de Woonbond en Aedes (landelijke branchevereniging van woningcorporaties in Nederland) . “Het beleid ligt vast, afspraken tussen gemeente en woningcorporaties gaan meer over planning en uitvoering.” Het college heeft aangegeven in te zetten op een versnelde uitvoering van plannen voor energieneutraal wonen. Dordrecht heeft het voornemen om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Bouw sociale huurwoningen Charlotte de Bourbonstraat van start

Trevyn van Houwelingen - Op donderdagochtend werd door Peter Heijkoop (wethouder Wonen), Tinka van R...

'Alternatief lintje' voor milieubewuste jongeren

Duurzaamheidscentrum Weizigt gaat een prijs uitreiken aan jongeren: De Dordtse Pakkerd. De prijs gaa...

Nieuwbouw Amstelwijck van start

Na de sloop van het oude Refaja-ziekenhuis is het nu dan eindelijk zover: de eerste paal van de nieu...

‘Behoud het polderlandschap’: Beter voor Dordt start petitie

Beter voor Dordt haalt een oude verkiezingsleus van stal.In de beginjaren van de lokale partij was ...

Wie wipt de meeste tegels? Dordrecht doet mee aan het NK tegelwippen

Zo’n vijftig gemeenten in Nederland proberen zo veel mogelijk tegels te vervangen voor groen. De g...

Verwarming lager? 'Dat doen wij al, want we hebben het nooit koud'

De verwarming thuis op maximaal 19 graden zetten en korter douchen. Het kabinet roept iedereen op ee...