Dordrecht, Netherlands

‘Slechtst betaalde baan, best betaalde vrijwilligerswerk’

Cor van Verk neemt afscheid van de Dordtse politiek

Jarenlang was hij hét gezicht van de Dordtse PvdA, maar nu is hij met pensioen. Cor van Verk gaat genieten in Frankrijk, maar gaat ‘zijn’ stad wel missen. “Elke keer als ik de Grote Kerk zie, kom ik thuis. Ik ben bang dat ik dat gevoel niet kwijtraak.”
Marjolein Vos | 13 april 2022 17:09 | Aangepast op 13 april 2022 17:09
In 2014 werd hij groots geïntroduceerd als opvolger van Jan Lagendijk. Van Verk vertelt er uitgebreid over in het gesprek dat hij had met presentator Ad van den Herik in het tv-programma Op Pad Met Ad. Tijdens een wandeling door de Dordtse binnenstad bespreken ze zijn politiek loopbaan in Dordt. En dat is er één met ups en downs. Ooit, in de jaren 80, was Dordrecht een rood bolwerk. De PvdA had toen negentien zetels. Daar zijn er vandaag de dag nog maar twee van over.

Opkomst Beter voor Dordt
In 2010 kelderde de PvdA van twaalf naar zes zetels. Dat kwam mede door de opkomst van Beter voor Dordt. In 2015 zakte de partij terug naar vier zetels. “Die vijftien zetels voor Beter voor Dordt hadden we niet zien aankomen”, zegt Van Verk. “We hadden wel gedacht dat ze groot zouden worden, misschien zelfs groter dan de PvdA. Ik denk wel dat er in die periode de stomme fout is gemaakt om toch maar door te zetten op de bouw van de Zuidpolder en het Belthure park.”

“Wat me wel heeft verrast, is dat ze zo groot zijn gebleven; de afgelopen twaalf jaar. Maar ze zijn nu terug naar een normale, gezonde omvang van vijf zetels. Het gaf destijds een volstrekt ongezonde verhouding, van 2010 tot 2014. Het gaf een enorme machtspositie van Beter voor Dordt.”

Dat de PvdA steeds minder op de steun van de Dordtse kiezer kon rekenen, zoekt hij niet zozeer bij zichzelf. “Ik weet niet wat ik mezelf zou moeten kwalijk nemen. Het is voor een deel de tijdsgeest. Het heeft met een aantal dingen te maken. In de eerste periode hebben we een keiharde oppositie gevoerd. We hebben zelfs een tegenbegroting ingediend. In de tweede periode dat ik lijsttrekker was, hebben we moeten inleveren. En eerlijk gezegd was dat ook een periode waarin we intern veel gedoe hadden. Dat kan ik mezelf wel kwalijk nemen, waardoor het niet zo lekker liep. Ik merkte dat mijn motivatie aanzienlijk minder was dan de periodes daarvoor.”

Bijna nooit vrije tijd
“Het is de slechtst betaalde baan en het best betaalde vrijwilligerswerk”, zo omschrijft hij zijn werk als raadslid. “Je moet er knoer(t)hard voor werken, veelal in de weekenden. De zondagen waren bij mij altijd bestemd voor de politiek en dat betekende dat mijn vrouw Gerda altijd alleen naar onze ouders kon gaan. Drie of vier avonden per week weg zijn, dat gaat je op een gegeven moment opbreken. En dan is het na 16 jaar ook wel mooi geweest.”

Toekomst Dordrecht
Hoewel Van Verk altijd verbonden zal blijven met Dordrecht hoopt hij de komende jaren te kunnen genieten in Frankrijk en zich vooral niet te bemoeien met de Dordtse politiek. “Ik wil niet als een orakel uit Frankrijk de boel in Dordt te gaan becommentariëren. Ik wens Wouter van der Spoel veel sterkte en succes.”

En Dordrecht? “Ik wens Dordt groei en bloei toe. Bloeien kun je alleen wanneer je groeit. Daarom moet de groeiagenda ook worden uitgevoerd. Dan hebben we voldoende werkgelegenheid, voldoende woningen. Daar wordt dit eiland alleen maar mooier en levendiger van.”

Vrijdagavond vanaf 18.00 uur naar Op Pad Met Ad op TV Dordrecht. Het programma wordt ieder uur herhaald en is ook te zien op ons YouTube-kanaal.

Lees ook

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad met Ad bij de drukbezochte proeverij van wijnhuis de Paap

De jaarlijkse proeverijen van de Paap zijn in de Drechtsteden beroemd en berucht. Dit jaar vond de n...

Nooit meer dorst door ruim twee dozijn tappunten in twee jaar

Het aantal openbare waterpunten in de stad gaat omhoog. Bovenop de veertien punten die er nu door de...

Veel onzekerheid voor bewoners Weeskinderendijk, ondanks motie voor steun

Bewoners van de Weeskinderendijk Oost moeten voorrang krijgen bij het vinden van een nieuwe woning e...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad met Ad met de bewoners van de wijk Weeskinderendijk Oost

De bewoners van de wijk Weeskinderendijk Oost moeten voorrang krijgen bij het vinden van een nieuwe ...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad Met Ad met jongeren over de oorlog tussen Israël en Hamas

Het conflict tussen Hamas en Israël zorgt ook in Nederland voor verdeeldheid en maatschappelijke onr...

Fractie PvdA: ‘Met van der Spoel waren geen afspraken te maken’

Het is het tweede fractielid in korte tijd dat de PvdA Dordrecht verlaat. Vorige week liet de (voorm...