Dordrecht, Netherlands

Spannende dagen voor middelbare scholieren, want het centraal examen is weer van start gegaan

Eindexamenstress: op de gangen van het Insula College is de spanning om te snijden. De Mavo-scholieren hadden vandaag hun eerste examen. Het is de eerste keer sinds 2019 dat scholieren het gewone examen, zonder versoepelingen, moeten maken. Spannend dus!
Marie Frenay | Sebastiaan van Mill | 11 mei 2023 17:05 | Aangepast op 11 mei 2023 17:05
“Als het niet goed komt, dan komt het altijd alsnog wel goed”, vertelt Kaylee een jonge scholiere van het Insula College. Haar ouders hebben haar vanochtend moeten geruststellen. Zij is vandaag niet de enige die wat gespannen is. Het centraal examen is namelijk weer van start gegaan.

Bekijk hieronder de videoreportage (let op: de tekst loopt door onder de video):
Leerlingen kregen sinds 2019 een aangepast examen, een extra herkansing of de mogelijkheid om een vak te laten vallen. Veel jongeren hadden namelijk vertraging opgelopen op school door de coronacrisis. Deze versoepelingen gelden alleen niet meer, terwijl deze kinderen ook wat coronajaren achter de rug hebben.

“De coronamaatregelen en de bijbehorende versoepelingen zijn voorbij, dus alles is weer zoals voorheen. Er zijn alleen in tijdvak 2 meerdere dagen uitgetrokken om deze te maken”, vertelt Lotte van den Broek teamleider van mavo vier.

Valt wel mee
Terwijl voor sommige leerlingen de stress toeneemt, bestaan er ook uitzonderingen op de regel. “Ik ben niet echt gespannen, omdat ik denk dat het wel meevalt. Ik sta er niet echt slecht voor”, vertelt Daaf vol zelfvertrouwen.

De leerlingen die wel last hebben van examenstress moeten nog even geduld hebben. De eindexamens duren namelijk tot 30 mei.

Lees meer over:

centraal examen|

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00