Dordrecht, Netherlands

'Supermarkten zijn tegenwoordig een veganwalhalla', zegt Dordtse Bonusvegan Judith

Op zoek naar de 'vleesopvolgers' RTV Dordrecht
Struinend door de supermarkt en op zoek naar de voordeeltjes van deze week. Het is misschien wel één van de meest Nederlandse hobby's en zelfs dat kan tegenwoordig helemaal duurzaam en bewust. Want, veganistisch inkopen en plantaardig leven hoeft namelijk helemaal niet meer zo duur of moeilijk te zijn. De Dordtse Judith van Willigen deelt elke week alle 'veganvoordeeltjes' van jouw supermarkt op haar platform 'Bonusvegan': "Je ziet dat meer dan de helft van de aanbiedingen plantaardig is."
Alexander Eleveld | 21 februari 2022 16:49 | Aangepast op 21 februari 2022 16:49
Ruim anderhalf jaar geleden begon Judith aan haar platform: "Ik vind het heel belangrijk dat er meer plantaardig gegeten wordt en waarom zou ik mijn opgedane kennis dan niet verspreiden door heel Nederland?" Samen met tien andere meiden worden elk weekend alle supermarktfoldertjes doorgebladerd. Volgens Judith komen veel volgers op deze manier in contact met (nieuwe) veganproducten.

De 'veganvoordeeltjes' zijn inmiddels op alle afdelingen in de supermarkt te vinden. Maar, veel producten zijn al reeds veganistisch, wil Judith benadrukken. Bijvoorbeeld sommige chips of hagelslag. Ook qua smaak en structuur komen veel vegan varianten al in de buurt van dierlijke producten. Voor hetzelfde geld heb je dus een plantaardige optie: "Als de sojamelk 85 eurocent per liter is en het eigen merk is ook 85 eurocent per liter, dan gaat het niet meer zoveel schelen. Waarom zou je het dan niet een keer proberen?"

"Letterlijk ziek geworden"
Judith is nu bijna vijf jaar vegan en ze weet nog als de dag van gisteren hoe dat begon: "Ik zag op het nieuws beelden van een slachthuis en daar was ik echt letterlijk ziek van geworden." Sindsdien besloot ze daar niet meer aan mee te willen doen en werd alles in haar huis stapje voor stapje vervangen voor een plantaardig alternatief.

Vegan-Dordtenaren in de prijzen
In 2021 werd Judith al tot Ereburger benoemd door De Vegetarische Slager en won ze een zogenoemde Vegan Award. Erkenningen die worden uitgereikt aan merken, bedrijven en/of influencers die zich inzetten voor het veganisme. Volgers van de Bonusvegan nomineerde haar. "Veel volgers vonden het fantastisch en zeiden dat ze zoveel geld bespaarden en nieuwe producten ontdekken." En Judith is niet enige Dordtenaar met zo'n Vegan Award, want ook Daniëlle Vol van Daantje's Food & Drinks, Madelon Zegelaar van Foodtruck Tante Tofu en plantaardig diëtiste Lobke Faasen wonnen zo'n prijs.

Judith adviseert aspirant-vegans stapje voor stapje over te gaan: "Onderzoek welke producten jou goed lijken om te vervangen of die je wilt proberen."

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Carnivoor, geef het door

De gemeenteraad en de ambtenaren in Dordrecht zullen als het aan de Partij voor de Dieren ligt all...