Dordrecht, Netherlands

TopASz Award voor diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie: 'Deze afdeling bedrijft topsport'

Diabetesverpleegkundigen Valerie Blok en Jos Kamperman Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis
'Wil je ook een gebakje?' In de personeelsruimte van het Diabetescentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis (locatie Zwijndrecht) is het feest. Diabetesverpleegkundigen Jos Kamperman en Valerie Blok kregen vorige week de jaarlijkse TopASz Award.
Robin Nanninga | 13 januari 2022 13:41 | Aangepast op 13 januari 2022 13:41
De prijs is een beloning van de Cliëntenraad, voor een zorgverlener, team of afdeling uit het ziekenhuis die in het afgelopen jaar uitblonk in patiëntvriendelijkheid en gastvrijheid. Maar liefst 136 voordrachten werden ditmaal ingediend door patiënten en collega's. De jury koos voor Jos en Valerie. De andere vier genomineerden waren dit jaar de afdelingen Breast Clinic, Radiologie en Dialyse en de kinderartsen.

"Naast de aandachtige en liefdevolle wijze waarop patiënten in het Diabetescentrum worden gevolgd en verzorgd, denkt deze afdeling ook na over welke vernieuwingen de zorg naar een nog hoger plan kunnen tillen", aldus het juryrapport. "Daarmee bedrijft de afdeling topsport, op een gebied waar de patiëntenaantallen de komende jaren alleen maar zullen toenemen."
Chronische ziekte
Zo'n 1,3 miljoen Nederlanders hebben diabetes en wekelijks komen daar ongeveer duizend patiënten bij. Het is een van de meest voorkomende chronische ziektes in ons land. Vooral diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht, over de oorzaken van diabetes type 1 is veel minder bekend.

De award is voor Jos en Valerie een mooie manier om hun vak te promoten. Jos: "Want de nieuwe collega's laten nog een beetje op zich wachten." Er staat al een half jaar een vacature voor diabetesverpleegkundige online. Daarnaast komt er door de prijs meer aandacht voor de ziekte, hopen Jos en Valerie. "Het is best een opgave om met deze ziekte te leren leven, je hebt er nooit een vakantiedag van."

De prijs bestaat uit een sculptuur en 5000 euro die besteed mag worden aan het nog patiëntvriendelijker maken van de zorg. De winnaars willen dat doen door het geld te investeren in animaties om patiënten beter voor te lichten over onder meer leefstijl en medicijngebruik. Valerie: "We willen op een laagdrempelig niveau de patiënten uitleg geven. Of het nu over het ziektebeeld is, of over de route binnen het ziekenhuis: als het maar voor iedereen toegankelijk is."

Lees ook

Albert Schweitzer ziekenhuis terug naar normaal: 'Korte heftige piek kwam niet'

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht start volgende week met het inhalen van de operaties d...

Het is weer zover! Roparunners van het Albert Schweitzer ziekenhuis vertrekken naar startlocatie

Vrijdag stapte het team van het Albert Schweitzer ziekenhuis in de bus. Dit weekend zullen zij aan d...

Personeel met milde coronaklachten mag ongetest doorwerken bij ziekenhuis

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een nieuw beleid ingevoerd voor het coronavirus onder medewer...

Wandelen door dikke darm tijdens darmkankerweek

Bezoekers van het Albert Schweitzer ziekenhuis kijken een beetje vreemd op het opblaasmodel in de ha...

Nog één keer bakken voor ziekenhuispersoneel

Medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis verdienen wel een steuntje in de rug, na al hun ext...

Surinaamse straat vernoemd naar ASz-chirurg Mahabier

Van 1990 tot 2014 was hij toonaangevend chirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis en één van de ...