Dordrecht, Netherlands

TopASz Award voor diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie: 'Deze afdeling bedrijft topsport'

Diabetesverpleegkundigen Valerie Blok en Jos Kamperman Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis
'Wil je ook een gebakje?' In de personeelsruimte van het Diabetescentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis (locatie Zwijndrecht) is het feest. Diabetesverpleegkundigen Jos Kamperman en Valerie Blok kregen vorige week de jaarlijkse TopASz Award.
Robin Nanninga | 13 januari 2022 13:41 | Aangepast op 13 januari 2022 13:41
De prijs is een beloning van de Cliëntenraad, voor een zorgverlener, team of afdeling uit het ziekenhuis die in het afgelopen jaar uitblonk in patiëntvriendelijkheid en gastvrijheid. Maar liefst 136 voordrachten werden ditmaal ingediend door patiënten en collega's. De jury koos voor Jos en Valerie. De andere vier genomineerden waren dit jaar de afdelingen Breast Clinic, Radiologie en Dialyse en de kinderartsen.

"Naast de aandachtige en liefdevolle wijze waarop patiënten in het Diabetescentrum worden gevolgd en verzorgd, denkt deze afdeling ook na over welke vernieuwingen de zorg naar een nog hoger plan kunnen tillen", aldus het juryrapport. "Daarmee bedrijft de afdeling topsport, op een gebied waar de patiëntenaantallen de komende jaren alleen maar zullen toenemen."
Chronische ziekte
Zo'n 1,3 miljoen Nederlanders hebben diabetes en wekelijks komen daar ongeveer duizend patiënten bij. Het is een van de meest voorkomende chronische ziektes in ons land. Vooral diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht, over de oorzaken van diabetes type 1 is veel minder bekend.

De award is voor Jos en Valerie een mooie manier om hun vak te promoten. Jos: "Want de nieuwe collega's laten nog een beetje op zich wachten." Er staat al een half jaar een vacature voor diabetesverpleegkundige online. Daarnaast komt er door de prijs meer aandacht voor de ziekte, hopen Jos en Valerie. "Het is best een opgave om met deze ziekte te leren leven, je hebt er nooit een vakantiedag van."

De prijs bestaat uit een sculptuur en 5000 euro die besteed mag worden aan het nog patiëntvriendelijker maken van de zorg. De winnaars willen dat doen door het geld te investeren in animaties om patiënten beter voor te lichten over onder meer leefstijl en medicijngebruik. Valerie: "We willen op een laagdrempelig niveau de patiënten uitleg geven. Of het nu over het ziektebeeld is, of over de route binnen het ziekenhuis: als het maar voor iedereen toegankelijk is."

Lees ook

Jaarlijkse TopASz Award naar diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de jaarlijkse TopASz Award uitgereikt aan twee medewerkers in...

ASZ: Half miljoen oude patiëntdocumenten zijn per ongeluk te vroeg verwijderd

Van circa 212.000 patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn onbedoeld één of meer oude ...

‘Zussen voor Zusje’ Marion genezen van leukemie

Goed nieuws vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis: Marion is weer beter. Vorig jaar maakten wij ke...

Reuma inspiratie avond bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis

Benieuwd naar het laatste nieuws op het gebied van behandelingen voor reuma? Voor mensen met reumat...

Appeltaart als hart onder de riem voor zorgmedewerkers

De zoete lucht van appeltaart gaat door het gebouw van lunchroom Den Witten Haen. Zo’n twintig man...

Na twee jaar is het eindelijk weer zover: PK’s voor kids komt terug

Na twee afgelaste edities krijgen kinderen die langdurig in het Albert Schweitzer ziekenhuis worden ...