Dordrecht, Netherlands

Topdrukte bij prikteam coronavaccinatie voor niet mobiele mensen

Ruim een week geleden startte landelijk de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Het gaat om een herhaalprik, voor mensen die al eerder een vaccin hebben gekregen. In onze regio maakten in de eerste week al behoorlijk wat mensen gebruik van deze mogelijkheid. Maar echt druk heeft een team het, dat bij de mensen thuis komt die niet naar de vaccinatielocatie kunnen komen.
Marjolein Vos | 27 september 2022 16:30 | Aangepast op 27 september 2022 16:30
“Dat team heeft het heel druk, er worden veel afspraken gemaakt”, laat Marjoke Geluk, woorvoerder GGD Zuid-Holland Zuid, weten. Niet mobiel thuiswonenden kunnen voor deze service worden aangemeld door hun eigen huisarts (die overigens ook zelf de prik mag zetten). Het team trekt iedere dag de regio in. “We hebben dat ook bij de booster al gedaan. Maar nu staat de agenda vanaf de eerste week van de campagne al volgeboekt en dat is nieuw.” Het is alleen bedoeld voor mensen die echt niet naar een vaccinatiepost kunnen komen, niet voor wie het wel makkelijk vindt, benadrukt de GGD.

Wachten op een uitnoding
Het vaccineren gaat op volgorde van geboortejaar. Vanaf deze week zijn mensen die geboren zijn in 1948 of eerder aan de beurt. Die kunnen een afspraak maken en zich laten prikken bij een van de locaties: in Dordrecht kun je terecht aan de Calandstraat. In Gorinchem is een post ingericht bij het speelparadijs en ook in Rotterdam is een aantal locaties open voor vaccinatie.

De herhaalprik is voor iedereen vanaf 12 jaar. Wanneer de kwetsbare groepen, zorgmedewerkers en 60-plussers aan de beurt zijn geweest, volgen de 60-minners. Deze groep ontvang geen brief.

Prikbereidheid
Op dit moment zijn de ouderen aan de beurt, legt Geluk uit. Bij hen ligt de bereidheid om een vaccin te halen sowieso vrij hoog. De eerste dag dat er herhaalprikken werden gegeven, stonden er dan ook al mensen in de rij in Dordrecht. Of het drukker gaat worden, is niet in te schatten. “Wij kunnen daar eigenlijk geen voorspelling over doen. Het RIVM voert onderzoek uit naar beweegredenen van mensen. Die lopen erg uiteen. De motivatie om het wel of niet te doen, verschilt heel erg. Wij regelen eigenlijk alleen de uitvoering. Wij staan klaar om, als het nodig is, per week 700.000 prikken te kunnen zetten. In onze regio komt dat ongeveer neer op 20.000 vaccins per week.” Aan dat aantal zitten ze nu nog lang niet.

Maar de mobiele teams hebben het dus druk. In totaal zijn er elke werkdag vier teams op pad om mensen thuis te bezoeken. Twee teams met een arts en een assistent. En twee teams die bestaan uit vijf of zes mensen. Die gaan langs bij instellingen die geen eigen medische dienst hebben, legt Miranda Tetteroo, projectleider, uit. “Nieuw is dat we ook langs gaan bij GGZ-instellingen. Dat is vanuit het Rijk gevraagd.” Ook opvanglocaties voor vluchtelingen kunnen bezoek krijgen van de teams.

De teams kunnen op zoveel verschillende locaties wel minder prikken op een dag zetten dan in een grote hal. “Ze prikken steeds maar één persoon, soms een echtpaar, maar daarna moeten ze wel dat kwartier wachten (om te kijken of er eventueel een reactie optreedt). En daar komt ook de reistijd nog bij.” Het projectteam plant nu de aanvragen nu per stad of regio in, zodat er zoveel mogelijk mensen op een dag thuis bezocht kunnen worden. “Wie nu aangemeld wordt door zijn of haar huisarts wordt met één, soms twee weken bezocht.”

Meer informatie over vaccineren, het maken van een afspraak en de locaties is te vinden op de website van de GGD.

Lees meer over:

Vaccinatie|Corona|

Lees ook

Overvolle koelkasten in restaurants voor kerst, maar wat nu?

Een strengere lockdown zorgt ervoor dat restaurants weer snel moeten schakelen naar andere manieren ...

Vaccinatielocatie minder lang open; start inenten kinderen

De GGD gaat het vaccineren van volwassenen in Dordrecht afschalen. Vanaf deze week kun je niet meer ...

Wéér mondmaskers bij verpleeghuis

Het aantal coronabesmettingen lijkt weer toe te nemen en dat is ook een reden voor verpleeghuis Het ...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Prikken in de kerk: extra vaccinatielocaties in de Drechtsteden

Heb je (booster-) vaccin nog niet gehad en heb je geen zin om daar ver voor te reizen? Dan heeft de ...

Personeel met milde coronaklachten mag ongetest doorwerken bij ziekenhuis

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een nieuw beleid ingevoerd voor het coronavirus onder medewer...