Dordrecht, Netherlands

Trinitatiskapel gebombardeerd met zorgen over verkoop aan projectontwikkelaars

Hardnekkige geruchten dat de Trinitatiskapel in de Dordtse binnenstad verkocht gaat worden aan projectontwikkelaars om er woningen of commerciële horeca in te creëren, zijn puur onzin. Dat zegt Bart Stegeman, voorzitter van het kerkbestuur.
Ingrid de Groot | 11 november 2022 10:51 | Aangepast op 11 november 2022 10:51
Na een brief uit de buurt dat de fut eruit was bij de kapel en haar bestuur, ontstond grote onrust. De mogelijke verkoop ging als een lopend vuurtje door de stad.

Bekijk hieronder de videoreportage (Let op de tekst loopt door onder de video):
SMS
Dordtenaren die juist begaan zijn met de kapel, bombardeerden Stegeman met verontruste smsjes en mailtjes. De mailbox ontplofte, vanwege de zorgen om de teloorgang van de kapel.

"Ik heb de geruchten gehoord,'' zegt Stegeman. "Ik kan er heel kort en krachtig op reageren. De kapel wordt niet verkocht.'' Stegeman vindt het jammer dat de mensen die het gerucht de wereld in hebben geholpen niet eerst contact hebben opgenomen met het bestuur van de kapel. "Dan hadden we de kou uit de lucht kunnen nemen. Ik begreep dat het gerucht bij één persoon begonnen is,'' zegt hij.

Vele Dordtenaren zijn gecharmeerd van de kapel met haar lieflijke uitstraling. "Ik heb begrepen dat er angsten zijn voor projectontontwikkelaars. Dat is het allerlaatste wat wij willen. De kapel wordt niet verkocht.''

Lutherse gemeente
De Trinitatiskapel is een van de oudste kerken van Dordrecht, waarin sinds 1690 de Lutherse Gemeente huist. Er zijn wel zorgen over de toekomst, zegt Stegeman die er zelf gedoopt. Het aantal bezoekers loopt terug, en het bestuur vergrijst. Daarom wordt wel nagedacht over de toekomst. Inmiddels zijn gesprekken gaande met de Grote Kerk om samen te werken. De Grote Kerk zou de kapel dan onder haar hoede kunnen nemen, maar het gedachtegoed, en het erfgoed van de Lutherse gemeente moet wel een vaste plek houden in de kapel.

Erfgoed
"Het doel is om van de Trinitatiskapel een vindplaats van Luthers erfgoed te maken. Naast de functie die het heeft als huiskamer van Dordrecht, dat de eigendommen van de Lutherse gemeente ook op deze plek bewaard kunnen worden. en dat diensten op deze plek kunnen doorgaan. Eigenlijk alleen onder een andere bestuurlijke vorm.''

Huwelijken
In de kapel worden behalve kerkdiensten, ook huwelijken voltrokken en zijn er uitvaarten. Er zijn culturele evenementen, zoals zang, en naast de kapel is er een pand voor koffie en een glaasje. Ook dat pand ligt niet onder loep voor verkoop, zegt Stegeman. "Die vraag heb ik al gehad: 'De kapel kun je wel in stand houden, maar stel dat er iemand met geld komt, die het pand koopt. En daar gaat wonen?'" Geen sprake van, aldus het bestuurslid. "De bedoeling is om het hele ensemble - de Trinitatiskapel en de bijbehorende kosterswoning - dat moet als een geheel bewaard blijven.''

Nieuwkerk
In Dordrecht zijn al meerdere kerken verkocht door leegloop. In de Nieuwkerk heeft zich bijvoorbeeld al jaren een keukenzaak gevestigd. En de kapel die bij het rooms-katholieke ziekenhuis hoorde aan de Houttuinen werd een paar jaar geleden een droomhuis met maar liefst 242 vierkante meter woonoppervlakte. Het stel dat er woonde heeft die kerk inmiddels weer verkocht.

Lees meer over:

Trinitatiskapel|