Dordrecht, Netherlands

Van giga-hoop tot perfect gesorteerde stapels: zo werden jouw stemmen geteld

Hardwerkende stemmentellers in het Stadskantoor Corrado Francke
Van twee volle containers met blauwe en grijze stembiljetten tot een precieze uitslag. Tientallen stemlocaties in de Drechtsteden kregen het woensdagavond voor elkaar om tot een uitslag te komen van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen. Daartussen: een enorme operatie met veel teamwork, gezelligheid en duizenden stembiljetten.
Corrado Francke | 16 maart 2023 16:45 | Aangepast op 16 maart 2023 16:45
Het is 21:00 uur geweest. Het laatste rode bolletje is ingekleurd, de stemlocaties zijn dicht en in de hal van het Stadskantoor in Dordrecht kun je een speld horen vallen. Maar wie een stukje richting de vergaderkamers van de gemeenteraad loopt, hoort allerlei getallen uit de zaaltjes komen. "Twee! Veertien! Vijf! Zeven!", klinkt het.

Duizenden stemmen
De cijfers staan voor de lijstnummers van de twintig politieke partijen in Zuid Holland. Nadat de laatste stemmer het Stadskantoor heeft verlaten, is er immers een flinke klus opgestart: het tellen van duizenden stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen.

"Het gaat behoorlijk voorspoedig, het sorteren tussen even en oneven ging vrij vlot", zegt Hans Besseling, voorzitter van het stembureau in het hart van de stad. Tien mensen, verdeeld over twee kanten van de vergaderzaal, zorgen er nu voor dat de stemmen op lijstnummer worden gesorteerd. Eén stem is ongeldig. "Daar is eigenlijk gewoon op gekrast, maar we zeggen dan dat er meerdere vlakken zijn ingekleurd."
Voor stemmenteller Ariënne, die in de ochtend al meehielp in een stembureau in Wieldrecht, is het een lange dag. "Ik stond vanmorgen om zeven uur bij het stembureau", zegt ze, maar toch heeft Ariënne het ervoor over. "Mijn vader heeft dit jarenlang gedaan, maar hij is overleden en toen heb ik het stokje van hem overgenomen."

'Hartstikke leuk'
Aan de andere kant van de vergaderkamer werkt Henk flink door. Het is zijn zevende keer als lid van het stembureau. "Ik wil graag actief zijn en het is hartstikke leuk om dit met een grote groep mensen te doen", zegt hij vriendelijk. "Ik ben blij dat ik hier deel van mag uitmaken."

Als negentienjarige valt Chrisje op als jongste stemmenteller van het Stadskantoor. "Mijn zus stuurde het door, ik heb nu een tussenjaar en toen heb ik het ook aan andere mensen doorgeven." Zelf wilde ze ook voor het eerst stemmen voor de Provinciale Staten, maar helaas: ze was haar stempas kwijt.

Meer stemmen voor het waterschap
Voor Hans is het zijn zestiende keer in het stembureau, waarvan twaalf keer als voorzitter. Hij moet ervoor zorgen dat er goed wordt geteld en stuurt uiteindelijk de uitslagen van 'zijn' stembureau door. De vangst in het Stadskantoor: 1222 stemmen voor de Provinciale Staten, iets meer voor de waterschappen. "Dat komt ook omdat sommige burgers geen landingezetene zijn, maar wel mogen stemmen voor de waterschappen."

Bekijk hier een reportage van het tellen van de duizenden stemmen:

Lees ook

Werkzaamheden Singel lopen vertraging op

Het had vorige week al klaar moeten zijn: het werk aan de Singel in het centrum. De straten liggen a...

Drie muzikale avonden in de Augustijnenkerk in aanloop naar Pasen

De Augustijnenkerk houdt volgende week drie muzikale avonden in aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen....

Ook zeearenden kiezen voor liefdesnest in de Biesbosch

De laatste weken gaat alle aandacht naar de visarenden die te volgen zijn via de webcam van de site ...

Bomvol Baxpark geniet van zingende en acterende kinderen tijdens Passion4kids

Honderden mensen waren woensdagavond getuige van de allereerste Passion4kids in Hendrik-Ido-Ambacht....

Zaterdag elfde editie Record Store Day bij Velvet Music Dordrecht

Bij muziekliefhebbers staat hij al in de agenda: Aanstaande zaterdag 23 april is het na twee jaar (b...

Klimmuur, moestuintjes en boomstammen: kinderen van de Dordtse Vrije School kunnen zich uitleven op nieuw groenblauw schoolplein

Wethouders Marco Stam en Peter Heijkoop hadden vandaag de eer samen met kinderburgemeester Jacob Moo...