Dordrecht, Netherlands

Van giga-hoop tot perfect gesorteerde stapels: zo werden jouw stemmen geteld

Hardwerkende stemmentellers in het Stadskantoor Corrado Francke
Van twee volle containers met blauwe en grijze stembiljetten tot een precieze uitslag. Tientallen stemlocaties in de Drechtsteden kregen het woensdagavond voor elkaar om tot een uitslag te komen van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen. Daartussen: een enorme operatie met veel teamwork, gezelligheid en duizenden stembiljetten.
Corrado Francke | 16 maart 2023 16:45 | Aangepast op 16 maart 2023 16:45
Het is 21:00 uur geweest. Het laatste rode bolletje is ingekleurd, de stemlocaties zijn dicht en in de hal van het Stadskantoor in Dordrecht kun je een speld horen vallen. Maar wie een stukje richting de vergaderkamers van de gemeenteraad loopt, hoort allerlei getallen uit de zaaltjes komen. "Twee! Veertien! Vijf! Zeven!", klinkt het.

Duizenden stemmen
De cijfers staan voor de lijstnummers van de twintig politieke partijen in Zuid Holland. Nadat de laatste stemmer het Stadskantoor heeft verlaten, is er immers een flinke klus opgestart: het tellen van duizenden stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen.

"Het gaat behoorlijk voorspoedig, het sorteren tussen even en oneven ging vrij vlot", zegt Hans Besseling, voorzitter van het stembureau in het hart van de stad. Tien mensen, verdeeld over twee kanten van de vergaderzaal, zorgen er nu voor dat de stemmen op lijstnummer worden gesorteerd. Eén stem is ongeldig. "Daar is eigenlijk gewoon op gekrast, maar we zeggen dan dat er meerdere vlakken zijn ingekleurd."
Voor stemmenteller Ariënne, die in de ochtend al meehielp in een stembureau in Wieldrecht, is het een lange dag. "Ik stond vanmorgen om zeven uur bij het stembureau", zegt ze, maar toch heeft Ariënne het ervoor over. "Mijn vader heeft dit jarenlang gedaan, maar hij is overleden en toen heb ik het stokje van hem overgenomen."

'Hartstikke leuk'
Aan de andere kant van de vergaderkamer werkt Henk flink door. Het is zijn zevende keer als lid van het stembureau. "Ik wil graag actief zijn en het is hartstikke leuk om dit met een grote groep mensen te doen", zegt hij vriendelijk. "Ik ben blij dat ik hier deel van mag uitmaken."

Als negentienjarige valt Chrisje op als jongste stemmenteller van het Stadskantoor. "Mijn zus stuurde het door, ik heb nu een tussenjaar en toen heb ik het ook aan andere mensen doorgeven." Zelf wilde ze ook voor het eerst stemmen voor de Provinciale Staten, maar helaas: ze was haar stempas kwijt.

Meer stemmen voor het waterschap
Voor Hans is het zijn zestiende keer in het stembureau, waarvan twaalf keer als voorzitter. Hij moet ervoor zorgen dat er goed wordt geteld en stuurt uiteindelijk de uitslagen van 'zijn' stembureau door. De vangst in het Stadskantoor: 1222 stemmen voor de Provinciale Staten, iets meer voor de waterschappen. "Dat komt ook omdat sommige burgers geen landingezetene zijn, maar wel mogen stemmen voor de waterschappen."

Bekijk hier een reportage van het tellen van de duizenden stemmen:

Lees ook

FC Dordrecht haalt Turkse jeugdinternational: ‘Een jonge, talentvolle speler’

FC Dordrecht heeft zich op de laatste dag voor de transferdeadline versterkt met Sefik Abali. De 19-...

Dick werd in zijn auto verpletterd door een stroomaggregaat, morgen hoopt hij eindelijk de waarheid te horen

Talloze keren is die bewuste dinsdagochtend door de gedachten van Dick Spaans (57) gegaan. Had hij n...

Aanhanger die Dick bijna verpletterde was verkeerd geladen, 1.000 euro boete voor chauffeur

Het aggregaat dat twee jaar terug bijna Dick en zijn vrouw verpletterde was verkeerd op de aanhanger...

Bedankje van de Belgen: Grote Markt in Antwerpen omgedoopt tot 'Dordrecht'

Het was een ludieke actie tijdens de lockdown, eerder dit jaar. Dordtse ondernemers, die boos waren ...

In welke Dordtse wijken wonen veel gevaccineerden en waar niet? Dubbeldam en Krispijn vallen op

Het RIVM heeft de vaccinatiegraad per wijk gepubliceerd. In Dordrecht vallen onder meer de wijken Du...

PvdA brengt rozen langs zorglocaties op Valentijnsdag

De Partij van de Arbeid ging op Valentijnsdag op pad om bewoners van woonzorgcentra blij te maken. B...