Dordrecht, Netherlands

Videovoertuig moet politiewerk makkelijker maken: 'Camera's alleen aan als het nodig is'

Het nieuwe videovoertuig Corrado Francke
Vijf camera's, een uitschuifbare mast, een hittesensor en een nachtsensor: in Dordrecht rijdt tot en met de zomer van 2023 een hypermodern videovoertuig van de politie rond. Met deze proef wil de politie testen of deze technologie kan helpen met het politiewerk.
Corrado Francke | 11 augustus 2022 16:56 | Aangepast op 11 augustus 2022 16:56
De politie kan door de sensoren beelden maken op minder goed begaanbare locaties, zoals op een industrieterrein waar bijvoorbeeld drugs uit containers wordt gehaald. Het busje kan ook bij een vermissing van pas komen. "Of wanneer rechercheurs na een misdrijf beelden willen hebben van een plaats delict die we nu dus nog niet hebben", geeft politiewoordvoerster Esther Vonk aan.

Waarom in Dordt?
Het is niet zonder reden dat de proef juist in Dordrecht wordt gehouden. "Het heeft de uitdagingen die een stad heeft, maar ook snel- en vaarwegen, industrie én De Biesbosch. Op die manier kunnen we in verschillende gebieden testen of het voertuig een bepaalde meerwaarde heeft."
Privacy
Er is ook commentaar op de inzet van het videovoertuig. Critici vrezen dat de politie met deze technieken kan kijken of iemand thuis is, maar volgens Vonk is dat absoluut niet de bedoeling. "Wij zijn ons absoluut bewust van de privacy-aspecten. Er is daarom een uitgebreide privacytoets gedaan en we willen de risico's zo veel mogelijk verkleinen."

Camerabeelden worden na 28 dagen automatisch vernietigd en in het voertuig zit geen WiFi. Op het politiebureau kijkt er altijd iemand mee of de agent in het voertuig wel doet waarvoor de camera's en sensoren bedoeld zijn.
Een politieagent aan het werk in het busje Corrado Francke
Wie vreest dat hij of zij in de woonkamer wordt bekeken door het politievoertuig, hoeft zich volgens de politie geen zorgen te maken. "Absoluut niet. Wij houden ons bij het maken van de camerabeelden aan alle privacymaatregelen", benadrukt Vonk.

Camera's alleen aan als het nodig is
De nieuwe bus rijdt iedere dag rond, maar de camera's staan niet altijd aan. "Dat gebeurt alleen als het nodig is. Er zijn verschillende situaties wanneer de camera's worden ingezet. Dat kan alleen worden gedaan door vijftien agenten die hier voor zijn opgeleid." Als een politieagent de camera's wil gebruiken, moet hij of zij dat eerst overleggen met een collega.

Dordrecht is de eerste gemeente waar het videovoertuig wordt ingezet. "Het busje gaat ook op normale 112-meldingen af terwijl de camera niet wordt gebruikt." Hiervoor zette de politie alleen videovoertuigen in bij vooraf geplande evenementen, zoals voetbalwedstrijden of demonstraties.
Het voertuig met de cameramast volledig omhoog Corrado Francke

Lees meer over:

Politie|Videovoertuig|

Lees ook

Dakloze zoekt slaapplek en vernielt politieauto

Een 38-jarige dak- en thuisloze wilde zo graag een nachtje op het politiebureau doorbrengen, dat hij...

Dordtse DENK over gewelddadige aanhouding: 'Waarom blijft het stil?'

"Wij zitten met veel vragen, maar vanuit de gemeente is het opmerkelijk stil." Masum Kolkilic oogt r...

Vijf verdachten schietpartij Dordrecht vrijgelaten, twee zitten nog vast

Van de zeven verdachten van de schietpartij van afgelopen dinsdagavond zijn er vijf vrijgelaten. De ...

Schietincident bij Centraal Station, zeven personen opgepakt

Bij het Centraal Station heeft dinsdagavond een schietincident plaatsgevonden. Volgens de politie ge...

Driekwart inbraakpogingen in Zuid-Holland succesvol, in Dordrecht ligt het percentage nog hoger

Het afgelopen jaar slaagde 78,6% van de inbraakpogingen in Dordrecht. In de gehele provincie lukte h...

Samenwerkingssymbool 'Blauwe Tegel' voor leefbaarder Reeland

Het vormt de kroon op het werk van buurtbewoners, netwerkpartners en wijkagenten. Donderdagmiddag is...