Dordrecht, Netherlands

Voorjaar in Dordrecht: eerste lammetje geboren bij Weizigt

Via een cameraverbinding houden de verzorgers de schapen goed in de gaten ©Stadsboerderij Weizigt
Beschuit met muisjes op Stadsboerderij Weizigt. Na vijf maanden is schapenmoeder Beertje bevallen van een ooitje (vrouwtje). Dinsdagmorgen vroeg was het zover en zag haar “baby” het levenslicht.
Marjolein Vos | 7 maart 2023 13:32 | Aangepast op 7 maart 2023 13:32
De verzorgers keken thuis naar camerabeelden en zagen dat moeder Beertje onrustig was. Reden om snel naar de Stadsboerderij te gaan, vertelt verzorger Theo Vis. Beertje bleek bij aankomst geen hulp nodig te hebben gehad, want het zogenaamde Ouessant-lammetje was inmiddels al geboren. De vier dierenverzorgers en stagiaires zijn blij met de nieuwkomer: “Wat schattig!”.

De naam van de schapensoort Ouessant komt van een klein eiland ten westen van Frankrijk, Île d’ Ouessant, en betekent vrij vertaald 'westerling'. Je spreekt de naam uit als oe-es-sant. De Ouessant is het kleinste schapenras ter wereld. De schapen worden ongeveer 45 centimeter hoog en wegen maximaal 20 kilo.Ouessanten zijn klein maar brengen in verhouding tot hun lichaamsgewicht veel wol op. Ze kunnen 10 tot maximaal 15 jaar oud worden en zijn hele makkelijke, rustige dieren.

Een "echte" naam heeft het jonge schaapje nog niet gekregen. Volgens Vis wordt die in de regel nog niet gegeven zolang niet duidelijk is of het schaap kan blijven. Hij verwacht dat er de komende tijd nog meer lammetjes geboren worden. Zowel van het ras Ouessant als Schoonebeker. Ook vertelde hij dat “de geboorte vroeg is dit jaar”.

Belangstellenden zijn van harte welkom om op kraamvisite te komen. Het lammetje en Beertje zijn te bewonderen in de stal. De verzorgers vragen om rustig en voorzichtig de stal te bezoeken om moeder en kind zo min mogelijk te storen. Houd onze social media kanalen in de gaten voor meer schattige beelden van het eerste lammetje.

Lees ook

100.000ste bezoeker voor Duurzaamheidscentrum Weizigt

Een bos bloemen en felicitaties. De Dordtse Els van der Wolf komt regelmatig op de Stadsboerderij, m...

Wie verdient een Dordtse Pakkerd?

Duurzaamheidscentrum Weizigt en de gemeente Dordrecht zijn op zoek naar kinderen die zwerfafval opru...