Dordrecht, Netherlands

Vreemdgaan of wachten op zijn vrouwtje? Visarend datet erop los in de Biesbosch

Boswachter Harm Blom houdt de visarend dagelijks in de gaten RTV Dordrecht & Beleef de Lente
De inmiddels beroemde visarend is weer neergestreken in het hart van de Biesbosch. Nu is de vogel, in alle rust, op zoek naar zijn droomvrouw voor dit broedseizoen. In de afgelopen jaren was dat vaak dezelfde dame, maar zij is nog spoorloos. Daarom zijn er kapers op de kust, al is het maar de vraag of het mannetje vreemd wil gaan.
Corrado Francke | 3 april 2023 16:53 | Aangepast op 3 april 2023 16:53
"Het kan heel goed zijn dat hij kennis heeft gemaakt met een dame uit een ander deel van de Biesbosch, maar dat hij nu op zijn vaste vrouw wil wachten", legt boswachter Harm Blom uit. Hij zag hoe het mannetje in de afgelopen dagen gezelschap kreeg van een onbekende dame, maar heel succesvol was die date niet. "Er werd wel wat geknuffeld, maar de liefde spatte er niet vanaf. Dat zien we normaal wel bij het paar."

"Maar mocht zijn vrouwtje ergens zijn blijven hangen of afgelopen winter niet overleefd hebben", vervolgt de boswachter, "dan moet er een nieuwe dame zijn waar het mannetje mee verder gaat." Welke keuze hij maakt, weten we in de komende dagen."

Op 23 maart, vroeger dan ooit, liet het bekende Duitse mannetje zich weer voor het eerst dit jaar zien in de Biesbosch. Het duurde nog wel vijf dagen voor hij op zijn nest was beland waar hij zich ook in de afgelopen zeven jaar had genesteld.
Blom kijkt niet alleen met zijn telescoop naar het nest, want pal erboven houdt een webcam van Beleef de Lente alles in de gaten. "Een soort natuurverslaving is het wel", lacht de boswachter, die ook in zijn vrije tijd het webcamnest regelmatig in de gaten houdt. "Eigenlijk de hele dag door, ook in de file en op de pont. Ze doen er ook alles voor om het verhaal interessant te houden."

Wachten met een vis
Zo zag de boswachter in de afgelopen jaren een romantisch tafereel in de buurt van het nest. "Het mannetje ging een paar dagen lang 's ochtends met een vis in zijn poten in de oever van de kreek wachten op zijn dame. Dat was fantastisch om te zien, maar op dat moment zitten we nu nog te wachten."

Als het mannetje zijn ware liefde gevonden heeft, is het wachten op het eerste ei. In de Biesbosch zijn er in de afgelopen zeven jaar 38 jongen uitgevlogen. "Maar een klein deel ervan redt het om vanuit Afrika of Zuid-Europa weer terug te komen naar Nederland of andere gebieden", weet Blom.

Rust
Wie de visarend een keer wil spotten is van harte welkom, maar moet wel met een aantal dingen rekening houden. "Ze moeten rondom het nest echt een cirkel van rust hebben", benadrukt de boswachter. Daarom worden sommige gebieden rondom de nesten in de Biesbosch afgesloten. Het advies: lees de borden goed, blijf op de paden en ga niet de kreken in. "In de afgelopen jaren konden duizenden mensen genieten van broedende visarenden in de Biesbosch. Laten we dat samen gewoon volhouden."

Lees meer over:

Biesbosch|Visarend|

Lees ook

Grauwe klauwier kiest Biesbosch uit als broedplaats

Op de foto zijn ze niet heel goed te zien, maar de boswachters uit de Biesbosch zijn razend enthousi...

Love in the air: vrouwtje visarend blijft plakken

Het zat de visarend met ringnummer 7TG uit de Biesbosch de laatste tijd niet echt mee. Eerst werd zi...

‘Beschermer van de Biesbosch’ Ejsmund Hinborch ontvangt Biesbosch Natuurprijs

Meer dan 45 jaar heeft hij zich ingezet voor behoud, bescherming en ontwikkeling van de Biesbosch a...

Hulp gevraagd voor herbouw houten griendkeet

De houten griendkeet bij het Griendmuseumpad in de Biesbosch brandde twee weken geleden volledig af,...

Visarend weer aan de vrouw

Het lijkt er op dat de geliefde visarend uit de Biesbosch toch een vrouwtje heeft gevonden. De twee ...

Varen met een slok op en illegaal kamperen: tientallen boetes uitgedeeld

Bij een handhavingsactie in de Biesbosch zijn zaterdag 84 proces-verbalen en 13 waarschuwingen uitge...