Dordrecht, Netherlands

Vrijspraak voor man die Dordrechts Museum in brand zou willen steken en 'hoofden op een staak' wilde

De 54-jarige Dordtenaar die verdacht werd van het bedreigen van burgemeester Kolff, het Dordrechts Museum en drie andere mannen is daarvan vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Rotterdam is niet te bewijzen dat de pamfletten die de man ophing in het centrum van Dordrecht direct gericht waren aan mogelijke slachtoffers. Zelf spreekt de man over 'lugubere teksten in een vlaag van wanhoop, een schreeuw om hulp'.
Marjolein Vos | 23 maart 2022 14:44 | Aangepast op 23 maart 2022 14:44

Dordtenaar Pascal had een conflict over zijn huurcontract. '"Jullie hoofden op een staak gestoken voor mijn deur geplaatst, uiterlijk vrijdag 15 oktober voor 13.00 uur. Jullie betalen bij 51 duizend euro per persoon en jullie plegen alle drie zelfmoord." Zelf zei daarover na afloop van de zitting: "Ik heb heel bewust niet geschreven, 'dit of dat ga ik je aandoen', ik wilde vooral aandacht voor mijn situatie."

Volgens de rechtbank zijn relatief algemene teksten over mogelijke scenario's onvoldoende grond voor een veroordeling voor bedreiging, hoe onaangenaam die teksten ook kunnen zijn. Zo schreef hij aan de huisbazen:  'Jullie betalen mij 102 duizend euro per persoon en leveren jullie tong en één van jullie duimen bij mij in." In een derde dreigement ging hij nog verder: "Jullie betalen mij 204 duizend euro per persoon en jullie leveren allen één van jullie pinken in."

Tegen de Dordtse burgemeester Kolff zegt E. persoonlijk niets te hebben. "Maar ik heb iedereen om hulp gevraagd. Tot de burgemeester aan toe." Na een conflict binnen zijn familie werd naar eigen zeggen ontoerekeningsvatbaar verklaard. "Twee jaar had ik mijn leven weer op de rails. Toen kreeg ik de brief waarin stond dat ik mijn huis uit moest. Alles stortte in." 

De Dordtenaar moest op last van zijn verhuurder zijn kamer in het centrum verlaten. Zelf denkt hij dat die een hogere huur wilde incasseren dat de 433 euro die hij toentertijd maandelijks zou betalen, zegt hij. Pascal E verklaart dat de huuropzegging op onrechtmatige gronden gebeurde. "In die zin vind ik het jammer dat de zaak nu ten einde is. Ik had hier graag ook een uitspraak over gekregen. Toch ben ik nu vooral blij en enorm opgelucht. Ik weet bijna niet waar ik met mijn blijdschap heen moet."

Ook dreigde de man het Dordrechts Museum binnen te lopen met 'twee busjes benzine' en daar alle kunst in brand te steken. Waarom het museum? "Dat is geen mens, die je laat schrikken, maar had wel het toerisme naar Dordrecht doen stoppen. Ik was wanhopig op dat moment." 

Het gaat nu redelijk met Pascal E. Hij verblijft nu bij het Leger des Heils, maar zegt te blijven vechten voor zijn voormalige woning in het centrum. "Het belangrijkste is mijn kat. Die is daar zo gelukkig. 's Avonds zwerft hij heerlijk door de tuinen en langs de grachten. Het is fantastisch wonen in het centrum Hij leeft daar nog steeds, er wordt voor hem gezorgd. Ik heb hem niet uit zijn omgeving willen halen. Maar ik mis hem vreselijk. Ik wil weer samen met hem wonen."

Lees meer over:

Burgemeester Wouter Kolff|

Lees ook

Burgemeesters Brabantroute en Dordrecht steken van wal tegen giftreinen door hun steden

In een opiniestuk in de Volkskrant van 11 december lieten de burgemeesters van de steden Breda, Tilb...

Dordtse burgemeester Wouter Kolff nieuwe voorzitter Veiligheidsberaad, volgt Hubert Bruls op

Burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff volgt Hubert Bruls op als voorzitter van het Veiligheidsbera...

Burgemeester sluit seksclub Club Happy Gentleman

Seksbedrijf Club Happy Gentleman aan de Spuiweg mag voorlopig geen gasten meer ontvangen. Burgemeest...

Terugblikken op 2021-Vooruitkijken naar 2022 met burgemeester Wouter Kolff

"Terugblikken op 2021-Vooruitkijken naar 2022" is de titel van een programma dat RTV Dordrecht in op...

Een relatief rustige jaarwisseling, discussie vuurwerkverbod laait weer op

Het is ieder jaar een terugkerende discussie: wel of geen vuurwerkverbod? Ook dit jaar ging er weer ...

Burgemeesters eisen 'perspectief' voor horeca en cultuursector: 'Niet volgende week, maar deze week al

De horeca- en cultuursector moet meer ruimte krijgen om weer open te gaan. Dat zeggen de voorzitters...