Dordrecht, Netherlands

Wat nu met Chemours? Gemeenteraad eist duidelijkheid

Het is volstrekt onduidelijk wat er gaat gebeuren met het PFAS-afval van de chemische fabriek Chemours. De inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat besloot deze week dat het chemische bedrijf niet langer PFAS uit mag voeren naar het verbrandingsbedrijf Indaver in Antwerpen. Indaver is een van de weinige bedrijven die PFAS-afval verwerkt. De grote vraag is wat er na het verbod wel gebeurd met het afval.
Marjolein Vos | 3 november 2022 11:07 | Aangepast op 3 november 2022 11:07
Donderslag bij heldere hemel
Verantwoordelijk wethouder Tanja de Jonge liet dinsdag aan de gemeenteraad weten dat het besluit van de inspectie voor Dordrecht als donderslag bij heldere hemel kwam. “Ik ben gelijk in de telefoon geklommen om informatie te krijgen”, aldus de wethouder. VVD. Op Ons Eiland en GroenLinks hebben inmiddels ook namens alle andere fracties om duidelijkheid gevraagd. Die duidelijkheid is er voorlopig niet.

Wie o wie is bevoegd?
Bestuurlijk ligt de zaak ingewikkeld. Chemours ligt op het grondgebied van Dordrecht, maar de provincie Zuid-Holland gaat over de vergunningen. Overigens vindt het College van Burgemeester en Wethouders dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf is om met oplossingen te komen.

Chemours-woordvoerder Harmen Geers benadrukt dat het bedrijf 'de best beschikbare technologieën toepast om zijn emissies in de fabriek te minimaliseren, met minimaal 99 procent'. Volgens Geers bestaat de afvalstroom voor het overgrote deel uit koolstof en water en maar voor een fractie uit PFAS. Die afvalstromen worden verwerkt door afvalverwerkingsbedrijven buiten Chemours.

Wethouder De Jonge kon niet meer dan de gemeenteraad toezeggen dat zij zo snel mogelijk met de provincie om de tafel gaat om over oplossingen te praten. Dordrecht hoopt nog altijd een einde te kunnen maken aan de vervuiling door Chemours. Nog eens extra opslag van chemisch afval ziet de gemeente niet zitten. Tot nu toe heeft de fabriek altijd vergunningen gekregen om te blijven produceren.

Lees ook

Schade en letsel bij botsing

Het moet een flinke klap geweest zijn afgelopen zondag. Op het kruispunt van de aansluiting N3 met d...

Overvolle koelkasten in restaurants voor kerst, maar wat nu?

Een strengere lockdown zorgt ervoor dat restaurants weer snel moeten schakelen naar andere manieren ...

Meer bezoekers voor Dordrechts Museum dan vorig jaar

Het Dordrechts Museum heeft dit jaar 56 duizend bezoekers ontvangen. Dat is bijna zesduizend meer da...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Kappers gaan demonstreren, maar niet in Dordt

Door heel Nederland gaan donderdag 30 december kappers demonstreren. Doel: extra coronasteun en het ...

12-jarige Ezechiel speelt orgel en ging viral: “Gelukkig zijn de buren doof”

In het jaaroverzicht van het Jeugdjournaal zit de 12-jarige Dordtenaar Ezechiel Vuijk. Hij houdt nam...