Dordrecht, Netherlands

Wekelijks krijgen we vijf gram microplastic binnen; Dit is volgens René de oplossing

Het gewicht van een creditcard aan microplastic; dat is wat wij gemiddeld per week in ons lichaam binnenkrijgen via ons eten. Verschillende organisaties – waaronder HVC, Brabantse Delta en Paques Biomaterials – willen daar nu wat aan doen. Zo is er in Dordrecht een demofabriek opgezet om alvast een nieuw natuurlijk plastic vervangend product te produceren.
Stephanie Roggekamp | 13 mei 2022 09:00 | Aangepast op 12 mei 2022 17:24
De toekomstige plastic-vervanger moet op afbreekbare basis gemaakt worden. Veel van het huidige plastic komt in de natuur terecht. Dat komt onder andere door de landbouw, maar ook door onszelf. Denk daarbij aan de slijtage van onze schoenzolen door op straat te lopen. Al die microplastic deeltjes komen in de natuur terecht en daardoor uiteindelijk in ons eten en drinkwater. Doordat de nieuwe natuurlijke plastic-vervanger – ook wel PHA genoemd – afbreekbaar is, zal het juist eenvoudig in de natuur afgebroken worden. Op deze manier moet het niet meer in ons eten en drinkwater belanden.

Gemaakt van afval
Het nieuwe product zal volgens René Rozendal van Paque Biomaterials bestaan uit een hernieuwbare grondstof dat onderdeel is van een natuurlijke kringloop. “Het wordt dus niet uit aardolie gemaakt, maar van natuurlijke reststromen, zoals van afvalwater uit een suikerfabriek.”

Afbreekbaar plastic zal niet voor elk product gewenst en nodig zijn. De bedrijven die aan het product werken, willen zich daarom vooral focussen op producten waarbij de afbreekbaarheid van groot belang is.

Toekomstmuziek
Mooie plannen en ideeën, maar er moeten nog investeerders aanhaken. Volgens Rozendal zijn er genoeg investeerders geïnteresseerd, maar die willen eerst het product zien. Om deze reden staat er nu dus een demofabriek in Dordrecht om de eerste producten te produceren. “Het is de eerste installatie ter wereld die het op deze schaal kan maken. Dat maakt het uniek”, zegt Rozendal.

Volgend jaar willen de investeerders een beslissing nemen om de installatie op grote schaal na te bouwen. “Dat zal betekenen dat we in 2024 en 2025 aan het bouwen zijn”, vertelt hij. “In 2026 zullen we duizenden tonnen kunnen produceren van het product.”

Het gaat dus nog wel even duren en de investeerders moeten nog aanhaken. Het neemt alleen niet weg dat het wel alvast een mooi toekomstperspectief is, zodat wij over een aantal jaar niet meer wekelijks dat bankpasje aan microplastic in ons lichaam binnenkrijgen via ons eten.

Benieuwd hoe de plastic vervanger uitziet? Bekijk het hier:

Lees meer over:

plastic|fabriek|HVC|

Lees ook

Gemeente start wedstrijd om zwerfafval tegen te gaan

Het is een steeds groter wordend probleem: afval dat naast containers wordt geplaatst. Om daar wat a...

Nieuwe afvalbakken in Dordt: 'Ook op straat bewust worden van afval scheiden'

In de Kloostertuin en op de Sarisgang staan sinds vorige week nieuwe afvalbakken. Daarin kun je het ...

Grote voorjaarsschoonmaak weer begonnen: drukte bij afvalbrengstation

Het voorjaar staat voor de deur, dus is het voor veel mensen weer tijd om het huis schoon te maken e...

‘Kom je afval brengen? Neem dan iets bruikbaars mee voor de vluchtelingen’

De lente is begonnen en het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen beginnen aan het opruimen van hu...

Gft-bak vaker geleegd in de zomermaanden

Heb je een container voor gft en etensresten? In juni, juli en augustus leegt HVC die bak wekelijks....

Boze boeren blokkeren met tientallen tractoren afvalverwerker HVC in Dordrecht

Ongeveer 45 tractoren zijn dinsdagavond vanuit de Alblasserwaard vertrokken naar Dordrecht. Daar pro...