Dordrecht, Netherlands

'Wie zichzelf is, presteert beter', maar bij sportverenigingen kan dat een hele opgave zijn

Dordrecht Pride organiseerde donderdagavond een thema-avond over 'jezelf zijn in de sport'. Uitgenodigd waren onder andere FC Dordrecht en supportersvereniging de Roze Kameraden van Feyenoord om te praten over meer inclusiviteit in de sport. Ook lokale sportverenigingen waren uitgenodigd om mee te praten, maar de opkomst daarvan was niet bijster hoog. "Dat vind ik echt heel jammer."
Alexander Eleveld | 17 juni 2022 15:09 | Aangepast op 17 juni 2022 15:09
Helemaal jezelf zijn in sportverenigingen kan namelijk weleens een hele opgave zijn voor LHBTI+-jongeren volgens Lennart Lenskens van Dordrecht Pride: "Het is nog heel vaak het geval dat mensen niet zichzelf kunnen zijn. Onlangs kwam er een topvoetballer uit de kast en dat werd wereldnieuws. Ik vind het eigenlijk best vreemd dat als je jezelf bent dat dat nieuws is."

De avond was dan ook bedoeld om inzichten en tools met elkaar uit te wisselen. Lennart: "Dit was alvast even de eerste aftrap en aftasten."

'Beginnen op amateurniveau'
Gelukkig waren er wel genoeg andere aanwezigen om over het thema te discussiëren met 'experts' aan tafel zoals oud-tophockeyer Thijs de Greeff. Eén van die aanwezigen was Kees van den Brink. Hij is voorzitter van het regenboognetwerk in Krimpen aan de IJssel. "Wij zijn bezig om contact te leggen met sportverenigingen om daar meer aandacht te krijgen voor LHBTI+-jongeren."

Volgens hem wil de gemeente Krimpen daar niks specifieks mee doen. Ook vindt hij dat het gesprek hierover op een te hoog niveau wordt gevoerd: "Ik ben ervan overtuigd dat het op een ander niveau moet beginnen, namelijk bij de amateursport."

Bekijk hieronder een reportage van deze avond waarin onder andere oud-hockeyer Thijs vertelt over de avond:
'Herkansing voor verenigingen'
Hoewel Lennart enigszins teleurgesteld was in de lage opkomst van lokale verenigingen, geeft hij ze nog een herkansing. In september organiseert de gemeente praktische trainingen over dit onderwerp. Lennart: "Tijdens Pride volgend jaar wordt dit ook weer het thema en we gaan hiermee door totdat echt iedereen zichzelf kan zijn op het veld."

Lees meer over:

LHBTIQ+|Dordrecht Pride|

Lees ook

Pride is meer dan een feest: 'Blijf wie je bent en strijd daarvoor'

"Pride is een thema om jezelf te kunnen zijn en dat ook te kunnen uitdragen." Voor Lennart Lenskens ...

Op Pad met Ad is terug, met Lennart Lenskens als eerste gast

Ad van den Herik is weer terug van zijn welverdiende vakantie en dat betekent dat er weer nieuwe afl...

Dordrecht viert Coming Out Day: ‘Er is een plek voor iedereen in Dordrecht’

In heel Nederland wordt vandaag stilgestaan bij Coming Out Day: een dag waarop aandacht wordt gevraa...

Ontslag om afwijzen lhbt-themadag op Dordtse school? De rechter moet beslissen

Een onderwijsassistent van het Dordtse Insula College is op non-actief gezet omdat hij een lhbt-them...