Dordrecht, Netherlands

Winkelcentrum Sterrenburg is 50 jaar oud en kan na verbouwing weer jaren mee

Het nieuwe Winkelcentrum Sterrenburg RTV Dordrecht
Winkelcentrum Sterrenburg heeft de afgelopen twee jaar een metamorfose ondergaan. Na 50 jaar ziet het winkelcentrum er compleet anders uit. Mede doordat er in de afgelopen jaren een andere manier van winkelen is ontstaan, ziet ook Jan Willem Lemkes, van de Jumbo Foodmarkt: "Vroeger had je een winkel, deed je de deur open en de klant kwam wel. Maar dat is nu anders."
Dennis Koorevaar | 31 maart 2023 15:58 | Aangepast op 31 maart 2023 15:58
50 jaar geleden vond Winkelcentrum Sterrenburg zijn plek in de wijk. Sinds 1973 is het winkelcentrum uitgegroeid tot een van de grootste winkelcentra in Dordrecht. Twee jaar geleden begon de verbouwing met de sloop van de 'wokkel' naar het parkeerdek. Daar is ook al het nodige veranderd. Er is plaats gemaakt voor het opladen van elektrische voertuigen en de bestrating is vernieuwd. Ook is er een nieuwe ingang gemaakt. "En als je de roltrap afkomt dan word je overweldigd hoe het eruit ziet." Wethouder Tanja de Jonge vult aan: "Ik denk echt dat er een mooie stap is gemaakt dat je 50 jaar later weer een mooi winkelcentrum hebt gerealiseerd."

Enthousiast
Ook bezoekers zijn enthousiast over de verbouwing. "Ik kom hier al jaren", vertelt een vrouw die net haar boodschappen heeft gedaan. "Wat mij het meeste opvalt als ik binnenkom is dat het erg druk is altijd." Een andere dame vindt het een stuk overzichtelijker: "Voorheen waren de entrees van de winkels erg onrustig. Nu is het een recht stuk. Stukke beter!"
Een man die net de supermarkt uitkomt is wat minder enthousiast. Hij vindt het wat somber. "Vroeger was het veel gezelliger. De slager hier lijkt nu meer op een kleine Jumbo. Dat vind ik jammer."
Het vernieuwde parkeerdek RTV Dordrecht
'De klant kwam wel'
Er zijn een hoop dingen veranderd in het winkelcentrum. De Jumbo is uitgebreidt tot een heuse foodmarkt en zit nu aan de kant van de Planetenlaan. De Lidl zit op de oude plek van de Jumbo en is nu een stuk groter. In de oude Lidl zit een Basic Fit en je kunt tegenwoordig weer je bankzaken regelen in het winkelcentrum. Daarnaast is het meer dan alleen je boodschappen doen. Er is een soortgelijk binnenterras gerealiseerd waar je een praatje kunt maken met de andere bezoekers of even iets kunt drinken.

Lemkes: "Vroeger had je een winkel, deed je de deur open en de klant kwam wel. Nu moet je het winkelen een stuk aantrekkelijker maken door het te kunnen winnen van de online-markt. En dat is naar mijn mening hier bijzonder goed gelukt."
Zuidelijke ingang van winkelcentrum Sterrenburg aan het Sterrenburgplei Regionaal Archief Dordrecht
Sociale kant versterken
Andere winkelcentra kunnen volgens wethouder Tanja de Jonge niet achter blijven. "Als gemeente stimuleren wij dit concept. Wij denken dan ook dat deze voorziening waardevol is om de sociale kant wat te versterken. Dus als er andere centra zijn die het gesprek willen aangaan dan zullen we ook zeker dit concept naar voren brengen."

Lees ook

Verbouwing en vergroening woon-en winkelcomplex Statenplein begin 2025 van start

Dat de Dordtse binnenstad op de schop gaat is voor geen enkele Dordtenaar meer een verrassing. Los v...

Bakkerij Boender neemt winkels Bakkerij Korteweg over

Gestegen huren, energiekosten en lonen zorgde ervoor dat broers DirkJan en Henk Korteweg geen mogeli...

Verkiezingen lijken nog niet te leven tijdens politiek vragenuur in Sterrenburg

Een kleine bijeenkomst dinsdagmorgen in de Tuin van Sterrenburg. Lokale politici gingen daar in gesp...

Zorgunit geplaatst voor zieke Jinte: 'Dit maakt de zorg een stuk makkelijker'

Als je in Sterrenburg woont heb je het misschien wel gezien. Dinsdag werd deze zorgunit geplaatst bi...

112-nieuws: mishandeling in Sterrenburg, brand sportzaak Sliedrecht

In de Regenboogstraat in Sterrenbrug is zaterdagmiddag een vrouw zwaar mishandeld door een vrouw en ...

50 jaar Winkelcentrum Sterrenburg: 'Een en al nostalgie!'

De oude foto's trokken een hoop aandacht. Veel mensen die even stopten en ze goed bestudeerden. "Ik ...