Dordrecht, Netherlands

“Ze waren rijp voor de slacht”

Paardjes krijgen twee leven in Dordtse opera Maria

Het is een beetje een vreemd gezicht: een man die door de zaal huppelt met een paard van papier maché om zijn middel. Maar het is serieus werk voor kostuumontwerper Pieter Kooiman van Muziektheater Hollands Diep. In juli wordt de opera Maria opgevoerd en daar gaan twee stokoude rekwisiesten een bijzondere rol in spelen.
Marjolein Vos | 12 april 2022 15:13 | Aangepast op 12 april 2022 15:13
Een mega muziekspektakel dóór en vóór de Dordtse gemeenschap rond de viering van 800 jaar stad, zo omschrijft Hollands Diep de productie zelf. Een op waarheid gebaseerd verhaal over keizerin Maria, die 800 jaar geleden de stad Dordrecht als huwelijksgift ontvangt. Dankzij de stadsrechten die daarvoor worden vastgelegd kan Dordt uitgroeien tot bloeiende stad, en kan Maria beslissen over haar eigen leven vol cultuur, feesten en spel. “In het theaterstuk zit een strijd tussen wat wij de Noordelingen en de Zuiderlingen noemen”, vertelt David Prins, artistiek leider van het gezelschap. “Dat is een strijd tussen Noord- en Zuid-Europa die ook in echt gewoed heeft. Dat willen we op een theatrale manier verbeelden. Daartoe hebben wij paardjes gescoord van ongeveer een halve eeuw geleden.”
Stad en land afgezocht
En dat was een hele zoektocht. Prins herinnerde zich een operaproductie uit 1988 waarvoor zeven Italiaanse commedia-paardjes waren gemaakt. Zouden die paardjes misschien nog in leven zijn? Opera Forum in Enschede was de producent, maar is alweer jaren geleden getransformeerd tot de Nationale Reisopera, die inmiddels is opgegaan in de Nederlandse Reisopera. Prins ging op zoek, want ze waren al heel lang niet meer in de opslag van de producent. Niemand wist wat er mee was gebeurd, maar zo goed als zeker waren ze bij de vuilnis beland. Zelf produceren bleek te duur. “We wilden net van het hele paardjesplan afzien toen we via social media een berichtje ontvingen van een oud-medewerker uit Enschede die via via van onze zoektocht had vernomen. Hij meende zich te herinneren dat ze ooit waren overgenomen door een school in Dedemsvaart. Het bleek de gouden tip!”
Na enig speurwerk kwam Hollands Diep terecht bij Boukje, docent drama van De zeven Linden in Dedemsvaart. “En wat bleek? Zij had nog twee paardjes in haar bezit, had ze veel gebruikt, maar wilde er inmiddels best van af! De rest van het verhaal laat zich raden.”
In belabberde staat
Alleen waren de papieren dieren wel dringend toe aan een opknapbeurt. Maar die klus nam kostuumontwerper Pieter Kooiman graag op zich. “Ze waren best in een belabberde staat. Ze zijn lang door kinderen op een basisschool gebruikt, waarschijnlijk meerdere keren hersteld”, zegt Kooiman. “Ze waren echt rijp voor de slacht. Het haar viel uit, de broeken waren uitgescheurd. Er zaten gaten in de huid. Het was dus wel een flinke klus om ze weer fatsoenlijk te krijgen.”
Maar inmiddels beginnen ze weer te lijken op hoe ze ooit ontworpen zijn. En krijgen ze een belangrijke rol in het stuk. “Maria is eigenlijk slachtoffer van haar vader, die haar dan weer in de richting van de noordelijke, dan weer in die van de zuidelijke vorst duwt”, licht Prins toe. Die strijd wordt verbeeld op het toneel, waarbij beide vorsten te paard zullen aantreden. Voor die rollen worden overigens nog spelers gezocht. “De paardrijders hebben geen tekst. Dus als je het leuk vindt om in zo’n paardje een slag te leveren, dan ben je super welkom”, zegt Prins. Enige toneelervaring is mooi meegenomen, maar niet vereist. Opgeven kan via de website van Muziektheater Hollands Diep.

Lees meer over:

Opera|800 jaar stad|Paarden|

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Aquatraining voor paarden is net als fitness in de sportschool

Eigenaresse Charlotte van Meurs van manege De Randhoeve vergelijkt de nieuwe aquatraining voor paard...

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen d...

Geen paard in de gang

Een onbekend paard in de tuin, dat troffen bewoners aan in Dordtse straat

Stadsopera Maria in première op TV Dordrecht

De vrouw die aan het begin stond van de geschiedenis van onze stad: Maria van Brabant. Maar wat wet...

Motoren, ridders en een keizerin: Stadsopera Maria eindelijk in première

Eigenlijk zou de voorstelling al in 2020 opgevoerd worden, toen het precies 800 jaar geleden was dat...

Pontje uit de vaart door ongeluk

Wie zondagmiddag het pontje bij de Kop van ‘t Land wilde pakken, moest even geduld hebben. Die kon n...