Dordrecht, Netherlands

‘Ze werden betast en bestolen’: Beschermde wieg terug van Oekraïense grens

Gelaten kindergezichtjes en het gevoel van dreiging door de aanwezigheid van militaire voertuigen. "Het heeft mij écht geraakt." Dordtse Kitty Nusteling, oprichter van stichting Beschermde Wieg (organisatie voor onder andere jonge moeders en baby's), zag met haar eigen ogen het leed van de vluchtelingen, maar ook de opluchting wanneer Oekraïners over de grens kwamen lopen.
Stephanie Roggekamp | 16 maart 2022 12:00 | Aangepast op 16 maart 2022 11:16
Vanuit Dordrecht vertrok ze vrijdag vol goede moed met een collega met twee afgeladen busjes naar het Oostblok. Het bleek een voorspoedige reis te zijn. Toen we haar - voor vertrek - spraken wist ze al dat het aan de Oekraïense grens in Polen goed geregeld zou zijn, maar niet dat het zó goed geregeld was. Zo werden aan de lopende band mensen opgehaald en geholpen.

Benieuwd wat Kitty nog meer bij de grens tegenkwam en waarom ze uiteindelijk besloot om nog kilometers door te rijden naar de Romeinse/Oekraïense grens? Bekijk het hier:
Uiteindelijk haalde ze bij de grens een groepje vrouwen met kinderen op. "Ze waren bang en stonden totaal verkleumd buiten. Onderweg was het -18 graden; het was dus écht koud." De vluchtelingen waren volgens Kitty ontzettend blij dat in het busje zaten. Tijdens de reis bleef één vrouw maar huilen.

Schrijdende verhalen
De vrouwen vertelde over hun afscheid van hun geliefde in Oekraïne. Hun mannen die ze moesten achterlaten, maar waarvan de man het ook fijn vond dat hun vrouwen en kinderen in veiligheid waren. "De mannen gaan er écht voor om het land te beschermen en hebben vertrouwen in het leger. Ze zeiden expliciet: we hebben goede materialen, wapens en ze gaan het redden!"

Terwijl het busje terug naar Nederland reed, werd één van de vrouwen gebeld door haar man. "Hij vertelde dat 700 meter verderop een Russisch vliegtuig was neergehaald en in brand stond. Tegelijkertijd stond het appartementencomplex aan de overkant in lichterlaaie. Continue gingen brandalarmen af en vluchtte iedereen de kelders in." Kitty vervolgt: "Dan merk je echt wel dat er wat aan de hand is."

Tegelijkertijd hadden de vrouwen in de opvang in Roemenië ook geen ruimte om op adem te komen. "Ze hadden daar echt een onveilige situatie", vertelt Kitty. "Het beetje geld dat ze hadden, werd geprobeerd om te stelen. Maar ook werden ze ongewild betast." Volgens haar waren het de extra kilometers écht waard, "omdat de vrouwen nu veilig zijn."

Terugreis
Onderwerp zagen ze allemaal 'lieve' gebaren voorbij komen. "Als we op een parkeerplaats stopten dan kwamen mensen mandarijntjes brengen of gaven de kinderen speelgoed." Maar ook bij de BurgerKing kregen ze het eten gratis en konden ze gratis slapen in een hostel. "Dat is voor mensen die op de vlucht waren en echt alles hebben achtergelaten, zo niet te bevatten."

Kitty verteld dat het groepje dat zij meenam allemaal maar één rugzak hadden. "De gemiddelde mens die naar werk gaat heeft nog meer spullen mee. Het is echt verdrietig. Maar alles wat ze nu onderweg zagen, heeft ze echt een hart onder de riem gestoken. Ik hoop dat de vluchtelingen hier ook voelen dat we met ze meeleven."

Slapen op veldbedjes
Een vreselijke situatie waar de vluchtelingen dus uitkomen en beelden die nog lang op hun netvlies zullen blijven staan. De vrouwen en kinderen die Kitty mee heeft genomen zijn nu bij een gastgezin en in Gorinchem bij De Hoefslag in een sporthal. "Met hekken hebben ze afscherming gemaakt en slapen ze op veldbedjes." Het zijn tijdelijke onderkomen, waarvan Kitty hoopt dat ze snel op een veilige en warme plek terecht komen.

Benieuwd naar de vertrek van Kitty vrijdag? Bekijk het hier terug:

Lees ook

Hoe gaat het nu met de opvang van Oekraïners in Dordrecht?

Drie maanden is Rusland al in oorlog met Oekraïne. De Oekraïense vluchtelingen zitten alweer even ...

Van een oorlogsgraf adopteren tot aan een boek vol gezichten, Nick deed het

Witte stenen, vol met gegraveerde namen van gevallen soldaten in Dordrecht tijdens de Tweede Wereldo...

Oekraïense vlag wappert bovenop Stadhuis

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne heeft ook de gemeente Dordrecht een blauw-gele vl...

Busje vol kinderstoeltjes naar Polen: 'Ik heb geen spanning voor wat komen gaat'

Nog even het laatste kinderstoeltje in de bus, de laatste tas met medicijnen op de bijrijdersstoel e...

Rode Kruis gaat drukke tijd tegemoet, nu evenementen weer doorgaan

Het is weer even schakelen voor vrijwilligers van het Rode Kruis: waar ze de afgelopen twee jaar in ...

Oekraïense moeder en kind (11), die verbleven bij Tattoo Mick, gaan terug naar huis

De Oekraïense Iryna en haar dochter Alisa van 11 gaan terug naar hun familie in Dnipro. Na hun vluc...