Dordrecht, Netherlands

Zo gaan Dordtse scholen Oekraïense kinderen en jongeren helpen

Basisschoolkinderen archief: RTV Dordrecht
Dordtse scholen zijn druk bezig om Oekraïense kinderen en jongeren onderwijs te kunnen bieden in de periode dat zij in de stad zijn. Op de begane grond van opvanglocatie Crownpoint komt een kinderopvang. Op basisschool Mondriaan en het Stedelijk Dalton Lyceum komen de Oekraïense scholieren in Internationale Schakelklassen. Naar verwachting vangen ook andere scholen op termijn Oekraïense kinderen op.
Corrado Francke | 24 maart 2022 17:13 | Aangepast op 24 maart 2022 17:13
Voor de jongste kinderen (0-4 jaar) komt er een kinderopvang op de begane grond van opvanglocatie Crownpoint. Kleuters gaan, in overleg met ouders, naar scholen die het dichtste bij hun verblijfslocatie liggen.

Internationale Schakelklassen
Basisschoolleerlingen worden nu opgevangen in de Internationale Schakelklas (ISK) van basisschool Mondriaan. De gemeente overlegt met andere scholen in Dordrecht over uitbreiding.

Leerlingen tussen de 12 en 18 jaar gaan naar de ISK-afdeling van het Stedelijk Dalton Lyceum. Deze klassen zijn gespecialiseerd in de opvang van anderstaligen. De Wereldwaag aan de Wijnstraat is de komende tijd de locatie van deze klassen. De in totaal tweehonderd leerlingen krijgen les van Oekraïense en Nederlandse docenten.

Verantwoordelijkheid
De gemeente en het Da Vinci college overleggen over de mogelijkheden binnen het mbo-beroepsonderwijs. Onderwijswethouder Peter Heijkoop spreekt van een verantwoordelijkheid die de gemeente en scholen hebben om voor “passend onderwijs” te zorgen. “Zeker omdat de verwachting is dat ze voor langere duur opvang en onderwijs nodig hebben en we er alles aan doen om ze met zo min mogelijk achterstanden weer terug te laten gaan naar hun thuisland.”

Juiste begeleiding bij de traumaverwerking is waar de gemeente op aandringt. “In het geval van de crisis in Oekraïne komt daar nog bij dat veel vaders van kinderen dagelijks deelnemen aan de strijd met alle onzekerheden die dar voor gezinnen bijkomen”, zo valt te lezen in een persbericht. Daarom vindt de gemeente onderwijs in een ‘kleinschalige setting’ ook belangrijk vanwege het verdriet dat leerlingen hebben. “Dit vraagt om noodzakelijk maatwerk.”

Crownpoint
De inschrijvingen voor het onderwijs lopen nu nog via de scholen zelf. Als de opvanglocatie Crownpoint gereed is kunnen leerlingen daar worden aangemeld.

Op verschillende plekken in de stad zijn vrijwilligers actief in Taaloefengroepen. Verwacht wordt dat ook Oekraïense volwassenen daar op termijn aan deel kunnen nemen.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Ook inzamelingsacties op het eiland: “Zelfs mooi ingepakte cadeaupakketjes”

In Dordrecht is het sinds deze week mogelijk om de Oekraïense burgers te helpen. Verschillende orga...

‘We gaan aan de slag, we kunnen niet anders’: solidariteitsbijeenkomst voor Oekraïne

“Ik kan de beelden niet verdragen”, zo begon burgemeester Wouter Kolff zondagmiddag zijn toespra...

Michel levert een stukje privacy in: ‘Ik kan niet meer naakt over de gang’

Karin en Michiel stellen al twee weken lang hun huis beschikbaar voor de Oekraïense Iryna en haar d...

Ruim 100 Oekraïense boeken voor bibliotheek

De Dordtse hulpverleningsorganisatie Projekt Ukraina heeft 111 boekeen geschonken aan de Stadsbiblio...

Veiligheidsregio's moeten elk duizend Oekraïners opvangen

Alle 25 Nederlandse veiligheidsregio's moeten met spoed op zoek naar duizenden opvangplekken voor Oe...

Iryna opgevangen bij Tattoo Mick: 'Ze stellen hun ziel voor mij open'

Iryna ontvluchtte met haar 11-jarige dochter de oorlog in Oekraïne. Ze kon terecht bij Michel - 'Ta...