Dordrecht, Netherlands

Zo gaan Dordtse scholen Oekraïense kinderen en jongeren helpen

Basisschoolkinderen archief: RTV Dordrecht
Dordtse scholen zijn druk bezig om Oekraïense kinderen en jongeren onderwijs te kunnen bieden in de periode dat zij in de stad zijn. Op de begane grond van opvanglocatie Crownpoint komt een kinderopvang. Op basisschool Mondriaan en het Stedelijk Dalton Lyceum komen de Oekraïense scholieren in Internationale Schakelklassen. Naar verwachting vangen ook andere scholen op termijn Oekraïense kinderen op.
Corrado Francke | 24 maart 2022 17:13 | Aangepast op 24 maart 2022 17:13
Voor de jongste kinderen (0-4 jaar) komt er een kinderopvang op de begane grond van opvanglocatie Crownpoint. Kleuters gaan, in overleg met ouders, naar scholen die het dichtste bij hun verblijfslocatie liggen.

Internationale Schakelklassen
Basisschoolleerlingen worden nu opgevangen in de Internationale Schakelklas (ISK) van basisschool Mondriaan. De gemeente overlegt met andere scholen in Dordrecht over uitbreiding.

Leerlingen tussen de 12 en 18 jaar gaan naar de ISK-afdeling van het Stedelijk Dalton Lyceum. Deze klassen zijn gespecialiseerd in de opvang van anderstaligen. De Wereldwaag aan de Wijnstraat is de komende tijd de locatie van deze klassen. De in totaal tweehonderd leerlingen krijgen les van Oekraïense en Nederlandse docenten.

Verantwoordelijkheid
De gemeente en het Da Vinci college overleggen over de mogelijkheden binnen het mbo-beroepsonderwijs. Onderwijswethouder Peter Heijkoop spreekt van een verantwoordelijkheid die de gemeente en scholen hebben om voor “passend onderwijs” te zorgen. “Zeker omdat de verwachting is dat ze voor langere duur opvang en onderwijs nodig hebben en we er alles aan doen om ze met zo min mogelijk achterstanden weer terug te laten gaan naar hun thuisland.”

Juiste begeleiding bij de traumaverwerking is waar de gemeente op aandringt. “In het geval van de crisis in Oekraïne komt daar nog bij dat veel vaders van kinderen dagelijks deelnemen aan de strijd met alle onzekerheden die dar voor gezinnen bijkomen”, zo valt te lezen in een persbericht. Daarom vindt de gemeente onderwijs in een ‘kleinschalige setting’ ook belangrijk vanwege het verdriet dat leerlingen hebben. “Dit vraagt om noodzakelijk maatwerk.”

Crownpoint
De inschrijvingen voor het onderwijs lopen nu nog via de scholen zelf. Als de opvanglocatie Crownpoint gereed is kunnen leerlingen daar worden aangemeld.

Op verschillende plekken in de stad zijn vrijwilligers actief in Taaloefengroepen. Verwacht wordt dat ook Oekraïense volwassenen daar op termijn aan deel kunnen nemen.

Lees ook

Nog meer acties voor Oekraïne in Dordrecht tijdens landelijke GIRO555 actie

“Complete waanzin,” zo omschrijft Martin Boon uit Dordrecht de huidige situatie in Oekraïne. En...

Opvang Oekraïnse vluchtelingen ‘op schema’: ruim 1000 opvangplekken gerealiseerd

In de regio Zuid-Holland Zuid zijn inmiddels ruim 1000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïn...

Coen Verbraak maakt radio vanuit Nationale Onderwijsmuseum

Het radioprogramma ‘De Publieke Tribune’ wordt zaterdag 30 april live uitgezonden vanuit het Nat...

Olga vluchtte uit Oekraïne en kwam al schilderend tot rust in Dordrecht

Olga Kublanova vluchtte deze zomer uit Oekraïne en belandde, samen met een vriendin, in Dordrecht. ...

Crownpointpand in de stad moet Oekraïners dit jaar onderdak bieden

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid moet de komende tijd onderdak bieden aan ruim 2000 vluchteling...

‘Kom je afval brengen? Neem dan iets bruikbaars mee voor de vluchtelingen’

De lente is begonnen en het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen beginnen aan het opruimen van hu...