Dordrecht, Netherlands

Van de Maas tot de kraan: UV doodt alle bacteriën

Water. Niets is deze zomer zoveel besproken als dat. Door de droogte ging het vooral over kwantiteit, maar hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit? Verslaggever Thijs Blom gaat de hele week op pad met drinkwaterbedrijf Evides. Op dag vier neemt hij een kijkje op het waterzuiveringsterrein in Spijkenisse.
Alka Goos | 31 augustus 2018 15:54 | Aangepast op 31 augustus 2018 15:54
Halverwege het zuiveringsproces stroomt het met zeven en ijzerdeeltjes bewerkte water naar een nieuw bassin. "Daar gaat het door een laag van zand en antraciet", vertelt procestechnicus Romeo Rommy.

Een gebouw verder wordt het water blootgesteld aan ultraviolet licht. "UV doodt alle bacteriën", zegt waterkwaliteitsmanager Henk Ketelaars. Via dikke buizen stroomt het water daarna naar alweer een ander gebouw op het terrein in Spijkenisse.

De laatste stap is het verwijderen van geur-, kleur- en smaakstoffen, via een chemisch proces. "Feitelijk is een waterzuivering ook een chemisch bedrijf", vertelt Ketelaars.

Na de laatste stap gaat het drinkwater vanuit een pompstation onder druk het leidingennet in, op weg naar de klanten. Vrijdag ontdekken we hoe groot dat leidingennet is en dat de kwaliteitscontroles zelfs nog doorgaan tot bij de klant thuis.

Verslaggever Thijs Blom volgt samen met cameraman Willem-Egbert Diepeveen het water van de Maas tot de kraan. Evides maakt drinkwater voor 2,5 miljoen mensen in het zuidwesten van ons land, waaronder het grootste deel van onze regio. Van dat water komt 80 procent uit de Maas.



Lees ook

Strafblad voor trucker Jan, maar is boegbeeld voor duizenden collega's

Hij heeft vanaf nu een strafblad, maar Jan Slotboom uit Dordrecht kijkt met trots terug op de strijd...

Rose (13) had kanker en haalt nu duizenden euro's op voor andere kinderen met kanker

De 13-jarige Rose Leenheer uit Alblasserdam heeft tijdens een benefietavond die ze zelf organiseerde...

Van Sliedrechtse parkeerplaats naar hitlijsten en Beste Zangers: de opmars van SERA

De Sliedrechtse zangeres Sera de Bruin werd bekend met video's op social media, waarin ze nummers v...

Week van Ons Eten: Paul (62) is niet meer uit de groenteteelt weg te slaan

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...

Gemeente Dordrecht start Week van de Toegankelijkheid met workshops voor medewerkers

Maandag begon de campagne van de Week van de Toegankelijkheid, waarin de gemeente Dordrecht verschil...

PFAS in eieren van hobbykippen komt door het eten van regenwormen

Regenwormen lijken de oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in he...