Dordrecht, Netherlands

Van gender tot consent: deze nieuwe tentoonstelling geeft 'betere seksuele educatie'

In het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is sinds vrijdag een nieuwe tentoonstelling te zien. Onder de naam 'Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent' vertelt het museum alles over relationele en seksuele vorming in het onderwijs.
Corrado Francke | 10 november 2023 14:00 | Aangepast op 10 november 2023 13:57
"Uit onderzoek is gebleken dat jongeren zelf betere seksuele voorlichting willen en met deze tentoonstelling leveren we daar een bijdrage aan", legt Janneke Pierhagen namens het museum uit. "Iedereen heeft een lichaam en krijgt te maken met seksualiteit."

Tijdlijn
Een van de opvallende elementen in de tentoonstelling is een tijdlijn over seksuele voorlichting. "Voor 1900 werd er nauwelijks over seksualiteit gesproken en het komt ook niet terug in de biologieboeken. Later werd er wel over gesproken, maar dat had vooral te maken met de inperking van de bevolkingsgroei", laat Pierhagen zien.

In de jaren 60 werd het geluid sterker om het onderwerp ook op scholen bespreekbaar te maken. "Dat wordt op een gegeven moment overgenomen door de overheid en dan zie je dat het onderdeel wordt van het curriculum." De tijdlijn, gemaakt door onderzoeker Jetske Steenstra, eindigt in het huidige decennium, waar bijvoorbeeld te zien is dat in 2021 voor het eerst de volledige clitoris in een biologieboek staat.

Consent
Een ander element in 'Aahhh..!' is bijvoorbeeld een zebrapad dat bezoekers leert eigen grenzen en die van een ander te respecteren. Het zebrapad is te linken aan het begrip consent, dat toestemming betekent.
Bezoekers kunnen de tentoonstelling bezoeken met een LIJFboek, een invulboek over verschillende onderwerpen binnen relaties en seksualiteit. Ook is er voor families een speurtocht, genaamd de Familie Kriebeltoer. Voor families met jonge kinderen zijn er twee 'Flikvlooien': knuffels die van alles vertellen over verliefd zijn en het menselijk lichaam.

Uitingen op sociale media
Meningen over seksualiteit en gender zijn inmiddels tot in politieke verkiezingsprogramma's te zien. Het Onderwijsmuseum kreeg sinds de aankondiging van de tentoonstelling kritiek te verwerken, en zegt op haar eigen Facebookpagina 'nadrukkelijk afstand te nemen van uitingen op sociale media die niet in lijn zijn met de normen en waarden van het museum'.

"De programma's en de opzet van de tentoonstelling zorgen ervoor dat de verschillende onderwerpen op een veilige en ongedwongen manier onder de aandacht worden gebracht, zonder dat het ongemakkelijk voelt." Zo is er per onderdeel van de tentoonstelling een kijkwijzer, zodat bezoekers zelf kunnen bepalen wat zij wel en niet willen zien.

De tentoonstelling is te zien vanaf vrijdag en blijft ongeveer een jaar in het Onderwijsmuseum staan.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte.

Lees ook

Van gewapende arrestaties tot het voorkomen van zelfmoord: Wouter fotografeerde agenten in actie

Op metersgrote borden op de Spuiboulevard zijn deze week foto’s van politieagenten te zien. De serie...

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Schaatsen, knutselen en kaarten schrijven: activiteiten voor kinderen deze kerstvakantie

Ben je het binnen zitten na de kerstdagen wel een beetje zat? Geen probleem, in Dordt is er genoeg t...

Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep...

Dordtse eurekamomenten staan centraal bij nieuwe tentoonstelling in het Hof

Oktober is de maand van de geschiedenis en om dat te vieren gaat op zaterdag 7 oktober een nieuwe te...

Niet zwemmen maar kunst kijken bij expositie POP-UP Wantij

Het zwemseizoen is voorbij, maar dat betekent niet dat het deze zaterdag stil was bij het wantijbad,...