Een samenvatting van bijna een halve eeuw politiewerk? Voor de Alblasserdammer is dat een onmogelijke opdracht. Want niet alleen was hij als eerste ter plekke bij dodelijke verkeersongelukken, maar betrapte hij ook ooit een man en zijn schoonzoon op de diefstal van suikerbieten. Groter kan het contrast bijna niet.
Krantenknipsels
Herinneringen verzamelen kon hij goed. Floor haalt een doos vol met mappen tevoorschijn waarin krantenknipsels, foto's en andere herinneringen van zijn werk te zien zijn. Hij kreeg ze toen zijn moeder overleed.
"Ik dacht: 'Wat moet ik ermee, gooi het maar weg'. Maar als je die foto's weggooit, gooi je de geschiedenis van een voorgeslacht weg." Nadat zijn vrouw hem overhaalde, kon de 69-jarige aan de slag met het boek, dat vorige week werd gepresenteerd.
Politiehelikopter
Zodoende kan Floor iets moois toevoegen aan de herinneringen van zijn politiewerk. Dat hij een agent in hart en nieren is, merkt iedereen die zijn kantoorkamer binnenloopt. Talloze badges - zelfs van Amerikaanse politiekorpsen, speldjes en zelfs een politiehelikopter: de Alblasserdammer heeft het allemaal in huis. Net als flinke stapels boeken, bedoeld voor de verkoop.
Verschillende verhalen blijven hem bij, maar de kroningsrellen in 1980 steken er misschien wel bovenuit. Floor was toen ME'er bij de inhuldiging van Koningin Beatrix, waar massaal tegen de woningnood werd gedemonstreerd. "Het was echt oorlog, we werden in het busje bekogeld van alle kanten en de ramen vlogen eruit", beschrijft de Damdorper.
Maatschappij verhard
Hoewel de huidige ME-busjes iets weerbaarder zijn dan die in 1980, betwijfelt Floor of hij liever 'nu' bij de politie zou willen werken. Een wijkagent van vroeger was gewoon 'een van de inwoners', legt hij uit. "De maatschappij is nu heel erg verhard, dan begrijp ik dat collega's niet meer in eigen woonplaats willen werken."
Bekijk via ons YouTube-kanaal een reportage over Floor en zijn boek: