Dordrecht, Netherlands

Van warenhuis naar woonhuis in het Lindershof

Op de locatie waar bijna zestig jaar lang het meest toonaangevende warenhuis van Dordrecht stond, worden over twee weken de sleutels voor ruim dertig luxe-appartementen overhandigd aan de nieuwe eigenaars. RTV Dordrecht mocht nog even binnen kijken, voordat de nieuwe bewoners hun woningen betrekken.
Trevyn van Houwelingen | 16 augustus 2023 09:23 | Aangepast op 16 augustus 2023 09:23
Over twee weken mogen ze hun meubels al gaan plaatsen, de bewoners die een huurappartement in het oude Lindershuis hebben bedongen. De 32 appartementen in het oude Lindershuis, nu het Lindershof, verschillen bijna allemaal van formaat en vorm. Huurders kunnen er terecht voor ruimten tussen de 60 en 120 vierkante meter. De locatie, uitkijkend op de wekelijkse markt en de Bagijnhof, is er één die bij veel oudere Dordtenaren in het geheugen gegrift zal staan.

Warenhuis
In de jaren ´20 van de vorige eeuw begonnen de broers Linders met een eigen warenhuis in de stad, die tot diep in de jaren tachtig zou blijven bestaan. Generaties Dordtenaren hebben er gewerkt en kochten hun nette kleding op de hoek van het Bagijnhof en de Raamstraat. In het begin heette het nog warenhuis KOFA, later veranderde dat in KOFA-Linders en Lindershuis. In de jaren ‘60 liepen de zaken zo goed dat het warenhuis kon gaan denken aan uitbreiding.

De lap grond aan de Raamstraat richting het Bethlehemplein kwam beschikbaar, dus werd die aangekocht. Zo werd het warenhuis een stuk groter en kreeg het een nog prominentere rol in de stad. Dat duurde tot halverwege de jaren ‘80, toen het warenhuis in 1985 failliet ging. Tot die tijd was het warenhuis ook vaak op andere manieren te zien in de stad, waarbij het sponsor was van onder meer carnavalswagens.

Na het vertrek van het warenhuis kwamen de vijf verdiepingen vrij voor winkelketens om zich daar te vestigen. Veel van die etages bleven leeg, maar op de onderste verdiepingen hebben onder andere een bekende Amerikaanse fastfoodketen, een kinderzaak, een schoenenwinkel en meerdere kledingwinkels gezeten. Ook nu zit er nog een modezaak.

Vanaf 1 september mogen nieuwe huurders officieel hun nieuwe woning betrekken, er zijn nog appartementen beschikbaar. Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het Lindershof.

Lees ook

Met theatershow Bara’s en Boerenkool trapt Tortilla de kinderboekenweek af

De kinderboekenweek is weer van start, met dit jaar als thema: "Bij mij thuis". In Dordrecht gaat th...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine van deze week een interview met Remi Balistreri over ‘Ontdek Dordrecht’ ...

Schoten gelost in Papendrecht door politie

Tijdens een actie van de Dienst Speciale Interventies van de politie in de Stellingmolen zijn dinsda...

Opknapbeurt voor oude schoorsteen Dordrechtse Melk Inrichting

Er is een begin gemaakt met de restauratie van de schoorsteen van de voormalige Dordrechtse Melk Inr...

Kraampjes en presentaties over Spuiboulevard tijdens informatiemarkt

De Spuiboulevard gaat flink op de schop. Om bewoners bij te praten over de plannen, organiseerde de ...

50 jaar Winkelcentrum Sterrenburg: 'Een en al nostalgie!'

De oude foto's trokken een hoop aandacht. Veel mensen die even stopten en ze goed bestudeerden. "Ik ...