Dordrecht, Netherlands

Veel belangstelling voor Spuisafari

Veel mensen hebben woensdag meegedaan met de Spuisafari. Dat is een excursie door het gebied tussen Spuiboulevard en Burgemeester De Raadtsingel. Onder leiding van deskundigen werd de bebouwing en openbare ruimte bekeken. Het gebied gaat op de schop. Bewoners en belangstellenden mogen meedenken over de nieuwe inrichting.
Peter Tromp | 1 februari 2018 10:00 | Aangepast op 1 februari 2018 10:00
"Suggesties van bewoners moeten wel binnen de vastgestelde kaders passen", zegt projectleider Ciska Meijer, "maar we combineren hun inbreng met eigen onderzoek. Tezamen vormt dat de basis voor een voorstel aan het college en de raad." Tussen de Spuiboulevard en het spoor staan teveel kantoren en te weinig woningen. Kantoren moeten worden gebundeld bij het station. De rest van het gebied moet een woonbestemming krijgen.

De deelnemers aan de Spuisafari werden opgedeeld in drie groepen. In de stromende regen liepen ze ieder hun eigen route. Niet alleen bewoners, maar ook ambtenaren, politici en studenten liepen mee. Deskundige gidsen vertelden over de aanwezige bebouwing en wat daar goed of fout aan was. 's Middags werden ervaringen en ideeën gedeeld. Woensdagavond werden de eerste bevindingen alvast gepresenteerd.

Veel kantoren staan aan de Spuiboulevard. Op de plek van het voormalige ANWB-kantoor komen appartementen. Daarvoor ligt een aanvraag bij de Raad van State. Het stadskantoor, het oude belastingkantoor, het naastgelegen gebouw en de parkeergarages zijn inmiddels allemaal eigendom van de gemeente. Op die manier houdt de gemeente de regie in handen, in plaats van afhankelijk te zijn van projectontwikkelaars. Het stadskantoor wordt afgebroken. Daar komen huizen. Waar het nieuwe stadskantoor komt, is nog niet bekend. Publieksfuncties en werkplekken voor ambtenaren worden mogelijk verspreid over meerdere locaties.

Het nieuwe stadskantoor staat er waarschijnlijk pas in 2024. De gehele herinrichting van het gebied gaat zeker tien tot vijftien jaar duren. Ook daarom worden activiteiten, zoals een Spuisafari, georganiseerd. de gemeente wil bij bewoners draagvlak creëren en vasthouden gedurende de werkzaamheden.

Lees ook

Raad niet eens met huidig vergadermodel, daarom Dordtse Dinsdag

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 wil de gemeente met een nieuw vergadermodel werken. Na onde...

Geen vuurwerkmeldpunt GroenLinks, gemeente roept op overlast te melden

Ook dit jaar komt de Dordtse partij van GroenLinks niet met een eigen meldpunt voor vuurwerkoverlast...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

Dordtenaar (18) aangehouden voor poging doodslag tijdens Feyenoord-Ajax

De politie heeft een 18-jarige Dordtenaar aangehouden die vorige week bij Feyenoord-Ajax een steen d...

Forum voor Democratie doet gooi naar raadszetel in Dordt

Forum voor Democratie (FvD) doet volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht. In ...

'Raadselachtig miniatuurlandschap' geprojecteerd op gebouw Kunstmin

Door de nieuwe maatregelen moest ook Schouwburg Kunstmin de deuren wederom sluiten. Om de Dordtenare...