Dordrecht, Netherlands

Veel belangstelling voor Spuisafari

Veel mensen hebben woensdag meegedaan met de Spuisafari. Dat is een excursie door het gebied tussen Spuiboulevard en Burgemeester De Raadtsingel. Onder leiding van deskundigen werd de bebouwing en openbare ruimte bekeken. Het gebied gaat op de schop. Bewoners en belangstellenden mogen meedenken over de nieuwe inrichting.
Peter Tromp | 1 februari 2018 10:00 | Aangepast op 1 februari 2018 10:00
"Suggesties van bewoners moeten wel binnen de vastgestelde kaders passen", zegt projectleider Ciska Meijer, "maar we combineren hun inbreng met eigen onderzoek. Tezamen vormt dat de basis voor een voorstel aan het college en de raad." Tussen de Spuiboulevard en het spoor staan teveel kantoren en te weinig woningen. Kantoren moeten worden gebundeld bij het station. De rest van het gebied moet een woonbestemming krijgen.

De deelnemers aan de Spuisafari werden opgedeeld in drie groepen. In de stromende regen liepen ze ieder hun eigen route. Niet alleen bewoners, maar ook ambtenaren, politici en studenten liepen mee. Deskundige gidsen vertelden over de aanwezige bebouwing en wat daar goed of fout aan was. 's Middags werden ervaringen en ideeën gedeeld. Woensdagavond werden de eerste bevindingen alvast gepresenteerd.

Veel kantoren staan aan de Spuiboulevard. Op de plek van het voormalige ANWB-kantoor komen appartementen. Daarvoor ligt een aanvraag bij de Raad van State. Het stadskantoor, het oude belastingkantoor, het naastgelegen gebouw en de parkeergarages zijn inmiddels allemaal eigendom van de gemeente. Op die manier houdt de gemeente de regie in handen, in plaats van afhankelijk te zijn van projectontwikkelaars. Het stadskantoor wordt afgebroken. Daar komen huizen. Waar het nieuwe stadskantoor komt, is nog niet bekend. Publieksfuncties en werkplekken voor ambtenaren worden mogelijk verspreid over meerdere locaties.

Het nieuwe stadskantoor staat er waarschijnlijk pas in 2024. De gehele herinrichting van het gebied gaat zeker tien tot vijftien jaar duren. Ook daarom worden activiteiten, zoals een Spuisafari, georganiseerd. de gemeente wil bij bewoners draagvlak creëren en vasthouden gedurende de werkzaamheden.

Lees ook

Dordtenaar (47) overleden bij woningbrand in Landgraaf

Een 47-jarige Dordtenaar is zaterdag overleden bij een woningbrand in de Limburgse plaats Landgraaf....

DeetosSnel weer terug op het tweede niveau: 'Beloning voor het harde werken'

Met een derbyzege verzekerde korfbalclub DeetosSnel/QLS zich van de titel én promotie naar het tweed...

FC Dordrecht klaart de klus bij MVV: play-offdeelname komt steeds dichterbij

De basis was er al, maar FC Dordrecht kon maandag dan eindelijk drie waardevolle punten bijschrijven...

Greenpeace doet aangifte tegen Chemours

De internationale milieuorganisatie Greenpeace heeft aangifte gedaan tegen Chemours en Tata Steel. R...

112-nieuws: twee aanrijdingen binnen 24 uur op Krispijnseweg

Op de Krispijnseweg in Dordrecht zijn dit weekend twee aanrijdingen binnen 24 uur geweest. Vrijdagav...

Maandelijkse sirene verdwijnt, maar minister houdt rekening met onze regio

Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet Radio Rijnmond aan. Als je de sirene hoort om klokslag ...