Dordrecht, Netherlands

Veel belangstelling voor Spuisafari

Veel mensen hebben woensdag meegedaan met de Spuisafari. Dat is een excursie door het gebied tussen Spuiboulevard en Burgemeester De Raadtsingel. Onder leiding van deskundigen werd de bebouwing en openbare ruimte bekeken. Het gebied gaat op de schop. Bewoners en belangstellenden mogen meedenken over de nieuwe inrichting.
Peter Tromp | 1 februari 2018 10:00 | Aangepast op 1 februari 2018 10:00
"Suggesties van bewoners moeten wel binnen de vastgestelde kaders passen", zegt projectleider Ciska Meijer, "maar we combineren hun inbreng met eigen onderzoek. Tezamen vormt dat de basis voor een voorstel aan het college en de raad." Tussen de Spuiboulevard en het spoor staan teveel kantoren en te weinig woningen. Kantoren moeten worden gebundeld bij het station. De rest van het gebied moet een woonbestemming krijgen.

De deelnemers aan de Spuisafari werden opgedeeld in drie groepen. In de stromende regen liepen ze ieder hun eigen route. Niet alleen bewoners, maar ook ambtenaren, politici en studenten liepen mee. Deskundige gidsen vertelden over de aanwezige bebouwing en wat daar goed of fout aan was. 's Middags werden ervaringen en ideeën gedeeld. Woensdagavond werden de eerste bevindingen alvast gepresenteerd.

Veel kantoren staan aan de Spuiboulevard. Op de plek van het voormalige ANWB-kantoor komen appartementen. Daarvoor ligt een aanvraag bij de Raad van State. Het stadskantoor, het oude belastingkantoor, het naastgelegen gebouw en de parkeergarages zijn inmiddels allemaal eigendom van de gemeente. Op die manier houdt de gemeente de regie in handen, in plaats van afhankelijk te zijn van projectontwikkelaars. Het stadskantoor wordt afgebroken. Daar komen huizen. Waar het nieuwe stadskantoor komt, is nog niet bekend. Publieksfuncties en werkplekken voor ambtenaren worden mogelijk verspreid over meerdere locaties.

Het nieuwe stadskantoor staat er waarschijnlijk pas in 2024. De gehele herinrichting van het gebied gaat zeker tien tot vijftien jaar duren. Ook daarom worden activiteiten, zoals een Spuisafari, georganiseerd. de gemeente wil bij bewoners draagvlak creëren en vasthouden gedurende de werkzaamheden.

Lees ook

Dordrecht schrapt Decemberdagen, Dwaalspoor gaat wel door

De kerstfestiviteiten in Dordrecht zijn vrijwel allemaal geschrapt in verband met de coronamaatregel...

Dordtse raad 'teleurgesteld' in Programma Sportparken: 'Veel te mager en onvolledig'

De Dordtse gemeenteraad - zowel de coalitie als oppositie - is niet tevreden met het Programma Sport...

Zoektocht naar mogelijke drenkeling

De hulpdiensten rukten zondagmiddag uit naar de Vreedonklaan omdat er mogelijk een persoon in het wa...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...