Dordrecht, Netherlands

Veel onzeker bij sloop Colijnstraat

De sloop van de eerste flat in de Colijnstraat is vandaag officieel gestart. De afgelopen maand is al asbest verwijderd. Tien flatgebouwen gaan tegen de vlakte. In de Colijnstraat en twee zijstraten. De sloop duurt jaren.
Peter Tromp | 8 april 2015 15:46 | Aangepast op 8 april 2015 15:46
De flats voldoen niet meer aan de huidige wooneisen. Opknappen kost 50 tot 60.000 euro per woning. De woningen zijn ook niet geliefd. De Colijnstraat werd geteisterd door drugsoverlast. De gemeente heeft veel geld uitgegeven aan de aanpak van probleemveroorzakers. Met succes, maar nu gaat Woonbron toch slopen. 

De sociale woningverhuurder neemt de tijd, want slopen kost ook geld. Twee flatgebouwen per jaar gaan plat. In 2019 moeten ze alle tien zijn gesloopt. De grond wordt verkocht aan een projektontwikkelaar die op eigen risico huizen gaat bouwen. Eengezinswoningen. Ook koop. Maar Woonbrondirecteur Erwin Zwijnenburg houdt een slag om de arm. De sloop zou best weleens langer kunnen duren en tekeningen van te bouwen woningen zijn er nog niet. De lege plekken in de Colijnstraat moeten door de bewoners tijdelijk worden ingevuld. Wethouder Rinette Reynvaan, die vandaag als startmoment een ruit mag vernielen met een graafmachine, denkt aan stadslandbouw of speelplekken, maar wil het volledig overlaten aan de bewoners van de overige flats.

Sinds het vertrek van de probleemgevallen worden de flats bewoond door reguliere huurders en tijdelijke bewoners. Die laatste groep wist bij ondertekening van het huurcontract dat bewoning slechts tijdelijk mogelijk was. Die eerste groep niet. Die huurders krijgen een andere woning aangeboden en 6000 euro om de verhuizing en inrichting te kunnen betalen.

Lees ook

Creatief zijn en positief blijven: zo houden deze ondernemers hun zaak open in de lockdown

De coronacrisis is voor veel ondernemers om moedeloos van te worden. In de harde lockdown hebben vee...

Natascha (47) nam voor ze stierf in het ziekenhuis afscheid van haar paard: dit is het verhaal achter het ontroerende filmpje

De kwetsbare vrouw in het ziekenhuisbed en het stoere zwarte Friese paard die zijn neus tegen haar g...

Dit zijn de (iets soepelere) maatregelen en adviezen tijdens de kerstdagen

In de persconferentie van zaterdag 18 november werd een harde lockdown afgekondigd. Mensen mogen nie...

RTV Dordrecht blikt terug

2021 was een bijzonder jaar, dat vooral in het teken stond van corona, zo leek het. Maar er gebeurde...

Daders moeten betalen voor letselschade hulpverleners

Een kopstoot, klappen en schoppen; twee handhavers kregen hier tijdens hun dienst op maandag mee te ...

Landbouwwerktuigen krijgen een kenteken

Alle landbouwwerktuigen moeten per 1 juli 2022 in bezit zijn van een kentekenplaat. Oorspronkelijk l...